Nominaties Beste Boek voor Jongeren bekend
Geschreven doorRozemarijn Visser
Kleine Aap verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2026
Statement tegen lastercampagne kinderboeken
In september slepen twee boeken de titel Beste Boek voor Jongeren binnen. Eén in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en één in de categorie Vertaald. De vakjury maakte vandaag de tien nominaties bekend. De jongerenjury van lezers tussen de 15 en 18 jaar beslist welke titels winnen. Deze worden tijdens de start van de Boekenweek van Jongeren op 13 september bekendgemaakt.

De vakjury, die onder andere bestaat uit docenten Nederlands, boekverkopers, journalisten en programmamakers, is enthousiast over de inzendingen. Niet alleen waren het er dit jaar meer dan ooit (150!), ook bespeurden de juryleden een ontwikkeling in thema’s: ‘Wat ons bij de ingezonden titels opviel, is dat er dit jaar verrassend veel hervertellingen tussen zaten. We mochten veel nieuwe variaties op sprookjes, mythen, klassiekers en historische gebeurtenissen lezen.’ Andere terugkerende thema’s in de nominaties zijn mentale gezondheid, vriendschap, familie, sociale media, identiteit en representatie.
De genomineerde titels in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig:
- Ik ben jullie meester – Jeffrey Spalburg (Das Mag)
- Jimi Fender Johnson – Buddy Tegenbosch (Best of YA)
- Jona – Anna van Praag (Lemniscaat)
- Neem nooit een beste vriend – Erna Sassen (Leopold)
- W. – Tiemen Hiemstra (Das Mag)
De genomineerde titels in de categorie Vertaald:
- Check&Mate – Ali Hazelwood, vertaald door De Vertaalzusjes (Best of YA)
- De nacht in de Telegraph Club – Malinda Lo, vertaald door Louise Koopman (Nieuw Amsterdam)
- Het boomhuis in het bos – T.J. Klune, vertaald door Anneke Bok (Volt)
- Lang leve Jane – Cynthia Hand, Brodi Ashton & Jodi Meadows, vertaald door Mariella Manfré (Moon)
- Shy – Max Porter, vertaald door Saskia van der Lingen (Bezige Bij)
Lees hier het hele juryrapport
Beste Boek voor Jongeren
Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Vorig jaar won In het vervloekte hart van Rima Orie (Moon) in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh, vertaald door Merel Leene (Blossom Books), in de categorie Vertaald.
De jury van volwassenen, die de shortlist samenstelde, bestaat uit: Mieke van Eijsden (voorzitter), Mark Bakker, Janny Beima, Robin Goudsmit, Andrea Koolen de Brock, Kasper Soeters en Destiny Stapper. De jury van zes jongeren, die de twee winnende boeken bepaalt, bestaat uit: Thomas Leeuw (voorzitter, 16 jaar), Jouhaina Chaalan (16 jaar), Fleur Siersma (16 jaar), Ismay Offringa (16 jaar) en Lotte Witteveen (15 jaar).
Boekenweek van Jongeren
Het Beste Boek voor Jongeren is onderdeel van de Boekenweek van Jongeren, die dit jaar plaatsvindt van 13 t/m 22 september. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 t/m 18 geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden. 3PAK bevat dit jaar verhalen van Astrid Boonstoppel, Sholeh Rezazadeh en Michel van Egmond.
Partners Boekenweek van Jongeren
De Boekenweek van Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent en Taalblokken van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, KB nationale bibliotheek, Stichting De Versterking en Fonds 21.