Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Nominaties Kinderjury: favoriete kinderboeken 2020 bekend

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img

‘Ik heb op dit boek gestemd omdat het mij aan het lezen kreeg.’ – Noah

  • Bekendmaking winnaars Kinderjury op 23 juni
  • Drie genomineerden voor NBD Jeugdspecialist van het Jaar

De boekhandels en bibliotheken zijn gelukkig weer open, maar de stembus van de Kinderjury is inmiddels gesloten. Zowel online als via de post hebben ook dit jaar weer duizenden kinderen gestemd op hun favoriete boek. De zes boeken met de meeste stemmen, drie boeken in de categorie 6 t/m 9 jaar en drie boeken in de categorie 10 t/m 12 jaar, maken kans om op 23 juni de Kinderjury te winnen. De Kinderjury is de lezersprijs van de Kinderboekenweek en is de enige prijs voor kinderboeken die volledig door kinderen zelf wordt bepaald.

Genomineerde boeken categorie 6 t/m 9 jaar:

  • Dog Man: de woef van de wildernis – Dav Pilkey, vertaald door Tjibbe Veldkamp (Condor)
  • De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen – Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel (Lannoo)
  • De Zoete Zusjes zoeken een schat – Hanneke de Zoete (Kosmos)

Genomineerde boeken categorie 10 t/m 12 jaar:

  • 100% Coco Tokyo – Niki Smit (De Fontein)
  • Het leven van een loser: totaal gesloopt – Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor (De Fontein)
  • De tempeljagers: het verdwenen eiland Kivamba – Michael Reefs en Elsa Kroese (Billy Bones)

Kinderjury

Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen de Kinderjury en bepalen met elkaar welk boek de belangrijkste lezersprijs voor kinderboeken krijgt. Wat de NS Publieksprijs is bij volwassenen is de Kinderjury voor kinderen: de lezersprijs voor kinderboeken die helemaal door kinderen zelf wordt bepaald. Het doel van de prijs is zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met nieuwe boeken en daardoor het leesplezier te vergroten. In de categorie 6-9 jaar  won afgelopen jaar De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen (Lannoo) van Andy Griffiths, geïllustreerd door Terry Denton en vertaald door Edward van de Vendel. In de categorie 10-12 jaar won  Het leven van een loser: vet koel  (De Fontein) van Jeff Kinney en vertaald door Hanneke Majoor.

Nominaties NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2021

De beste jeugdboekenspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil en zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Deze bevlogen jeugdspecialist verdient een prijs, namelijk: de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar! In maart en april konden de jeugdspecialisten door collega’s voor deze prijs genomineerd worden. Uit de inzendingen heeft de jury bestaande uit Miriam Bakker (winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist 2020), Karen Bertrams (ProBiblio), Vera Wieringa (NBD Biblion) drie nominaties gekozen:

Biebboys: Joran Floor, Kees Meulendijks en Petra Mackenbach (Bibliotheek Gelderland Zuid)

‘Deze drie hebben de  beperkingen tijdens corona ingezet om de doelgroep op een originele, grappige en innovatieve manier aan te spreken. Van een noodoplossing hebben ze nu een ijzersterk product gemaakt waar niet alleen de doelgroep maar ook scholen blij van worden.’

Monica van der Meer – van Kersbergen (Bibliotheek Forum Zoetermeer)

‘Monica is een literaire veelvraat en haar boekenkennis is legendarisch. Ze is actief op kinderdagverblijven, als mediacoach, ze zette de Bibliotheek op school op en activeert het voortgezet onderwijs. Overal waar Monica komt schijnt de zon.’

Emma Eigenraam (Bibliotheek Kennemerwaard)

‘Emma is jong maar heeft haar sporen al verdiend in het bibliotheekwerk. Ze is een deskundig en veelzijdig inspirator die houdt van delen, wat door haar enthousiasme ook goed lukt. Audiovisueel kan ze uitstekend uit de voeten: ze staat aan de wieg van Level UP (bewust gamen) en het videolab Kennemerwaard.  Emma is een rising star.’

Op de Facebookpagina van de Kinderboekenweek worden de genomineerde jeugdspecialisten geïnterviewd door lid van het Kinderboekenweek Leesteam Xiao Song Broers en laten ze zien wat hun werk zo speciaal maakt. Op 23 juni wordt bekendgemaakt wie NBD Jeugdspecialist van het Jaar 2021 wordt.

Volgend Artikel

Shortlist Beste Boek voor Jongeren bekend

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img