Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

In november in alle bibliotheken van Nederland: één boek, duizend gesprekken

Geschreven doorMarloes Derks

img Terug naar overzicht

Boekenpetitie met ruim 285.000 handtekeningen overhandigd aan Tweede Kamerleden
img

‘Er is lef voor nodig om op een voornemen terug te komen’
img

• Thema Nederland Leest: Kleine geschiedenis, grote verhalen
• Geschenkboek 2020: Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer
• Geschenkboek Nederland Leest Junior: Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels

In november gaat heel Nederland met elkaar in gesprek in de bibliotheek over één boek. Dit jaar is dat Het zwijgen van Maria Zachea (Atlas Contact) van Judith Koelemeijer. Deze moderne klassieker is voor leden en niet-leden gratis op te halen bij een van de deelnemende bibliotheken. Op scholen zullen de gesprekken gaan over Dwars door de storm (Leopold) van Martine Letterie en Karlijn Stoffels. Het geschenk voor Nederland Leest Junior is voor groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2.

Nederland Leest: Eén boek, duizend gesprekken
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek, dat lezers cadeau krijgen van de bibliotheek, hét centrum voor ontmoeting en gesprek. Het thema van Nederland Leest voor 2020 sluit daar perfect bij aan: Kleine geschiedenis, grote verhalen. Aan de hand van dit thema krijgen lezers de mogelijkheid om in hun eigen geschiedenis te duiken met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van hun eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen. Die geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden.

Nederland Leest: Het zwijgen van Maria Zachea
Het zwijgen van Maria Zachea is een moderne klassieker waarin op fascinerende wijze een twintigste-eeuwse familiegeschiedenis wordt ontvouwd die naadloos aansluit op het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen. Elke familie heeft zijn verhalen. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie.

De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen, geboren tussen 1934 en 1953. Nu de kinderen avond na avond tegenover hun moeder zitten, komen er al snel vragen omhoog. Wat weten die kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun eigentijdse familieverhaal ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw. Het zwijgen van Maria Zachea is een aangrijpend, herkenbaar boek over spreken en zwijgen, herinneren en beleven.

‘Ik vind het een enorme eer dat ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ is verkozen tot geschenkboek voor de campagne Nederland Leest. Bij de publicatie in 2001 heeft mijn familiegeschiedenis veel losgemaakt, en ik hoop dat het boek nu opnieuw veel lezers vindt en stof biedt tot nadenken en discussie.’ 


 

Judith Koelemeijer (1967) schrijft literaire non fictie en debuteerde in 2001 met Het zwijgen van Maria Zachea, waarmee ze de NS Publieksprijs won en waarvan meer dan 300.000 exemplaren werden verkocht. Daarnaast won Koelemeijer met haar debuut het Gouden Ezelsoor en de Zaanse Cultuurprijs. Haar tweede boek Anna Boom, dat in 2008 werd uitgebracht, werd eveneens een bestseller, net als haar autobiografische werk Hemelvaart (2013). Haar boeken worden alom geprezen om de literaire kwaliteit. Judith Koelemeijer werkt nu aan de biografie van Etty Hillesum.

 

Nederland Leest Junior: Dwars door de storm
Groningen, 1953. Tjakkie heeft maar één droom: naar de hbs. Maar arbeiderskinderen leren niet door. Toch start ze op school met voorbereidingen voor de hbs. Haar ouders mogen er niets van weten. De op Ambon geboren Jacob speelt het liefst gitaar. Rock-‘n-roll, juist de muziek waar zijn vader zo’n hekel aan heeft. Samen met zijn familie komt Jacob naar het woonoord bij Finsterwolde, dat met zijn kaalheid in schril contrast staat met de prachtige schelpenstranden die hij zich herinnert van Ambon. De werelden van Tjakkie en Jacob hadden niet meer kunnen verschillen. Toch delen ze iets heel belangrijks: een droom die lijnrecht tegen die van hun ouders ingaat.

‘We zijn heel erg blij dat Dwars door de storm hét boek voor scholieren wordt tijdens Nederland Leest. Wij ontdekten tijdens het schrijven het ene onbekende en spannende verhaal na het andere. Molukkers op een plek waar je bijna van de wereld valt, muziek die zelfs je opa niet kent en een dorp vol communisten die heel anders dachten dan de rest van het land. Geweldig dat scholieren deze ontdekkingstocht nu ook gaan maken!’

Nog tijdens haar carriere als docent publiceerde Martine Letterie (1958) in 1996 haar eerste boek: Het schorriemorrie van de Pruk. Hierna stortte ze zich volledig op schrijven en heeft ze inmiddels een groot aantal boeken uitgebracht. Een veel voorkomend thema in haar werk is de Tweede Wereldoorlog, zoals in Kinderen met een ster uit 2016, waarvoor ze een Zilveren Griffel kreeg. Martine vertelt graag over geschiedenis en doet dit dan ook nog vaak voor de klas.

Karlijn Stoffels was lerares Frans tot haar omslag naar fulltime schrijfster en vertaalster in 1983. Haar eerste schrijfwerken bestonden uit hoorspelen en toneelstukken voor volwassenen, evenals vertalingen uit het Frans. Ze debuteerde als jeugdboekenschrijver met haar boek Mosje en Reizele in 1996. Dit was meteen een succes: ze won de eerste Gouden Zoen. In 2011 publiceerde ze haar eerste volwassen roman, Zuiderzeeballade.

Volgend Artikel

Verbazing en enthousiasme bij Britse influentials

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img