Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Platina Boek voor Alfabet van Charlotte Dematons

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img
Vanavond is Alfabet van Charlotte Dematons bekroond met een Platina Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 2020 meer dan 150.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de platina status binnen het genre kinderboeken. Het is voor het eerst dat de CPNB aan een kinderboek de platina status toekent. Charlotte Dematons werd in het NPO 1 tv-programma Khalid & Sophie door presentator Khalid Kasem verrast met de unieke oorkonde.
Het boek Alfabet van Charlotte Dematons is Platina: er zijn meer dan 150.000 exemplaren van verkocht.
Charlotte Dematons

In 1957 werd Charlotte Dematons geboren in Évreux, Frankrijk. De basisschool en middelbare school doorliep Dematons in Frankrijk. Daarna ging ze naar de Rietveld Academie, waar ze les kreeg van onder meer Piet Klaasse, Waldemar Post en Thé Tjong-Khing. In 1982 studeerde ze af in de richting Illustratie, met als bijvak Grafisch Ontwerpen. Direct na haar afstuderen ging zij aan de slag als freelance kinderboekenillustrator. In de loop der jaren tekende zij voor tal van schoolmethodes en tijdschriften, maar ze werd vooral bekend als kinderboekenmaker. Kenmerkend voor haar stijl zijn de vele details, de kleine grapjes die ze in haar tekeningen verwerkt en de toegevoegde verhaaltjes.

Alfabet

‘B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini een bloemkooltje in zijn buggy bekijkt.

T is van tandarts – een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt.’

Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest.

Gouden Boeken

Boektitels voor volwassenen worden bij 200.000 verkochte exemplaren bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche. Meer informatie over Gouden Boeken vind je hier.

Volgend Artikel

Resultaten PISA-2022: leesvaardigheid Nederlandse jongeren opnieuw drastisch gedaald

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img