Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2019 bekend

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

De Gorgels en het geheim van de gletsjer van Jochem Myjer, met illustraties van Rick de Haas (Leopold) is het favoriete boek onder kinderen van 6 t/m 9 jaar. ‘Het is een super leuk, grappig en spannend boek! Ik zou zelf wel een Gorgel willen zijn!’ In de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar is Dummie de mummie en de schat van Sohorro van Tosca Menten met illustraties van Elly Hees (Van Goor) het favoriete boek. . ‘Het is een heel leuk boek! Ik wil het wel 1000 keer lezen!’

De Senaatsprijs is uitgereikt aan het boek Juf Braaksel en de magische ring van Carry Slee in de categorie 6 t/m 9 jaar. ‘In het verhaal gebeuren er allerlei verschillende dingen, waardoor je wil blijven lezen!’ Linda Dielemans won met Schaduw van de leeuw de prijs voor 10 t/m 12-jarige. ‘Soms moest je bij het verhaal goed je hoofd erbij houden, maar het verhaal is ook zó creatief geschreven! Dat maakte het boek juist extra leuk!’

 

Publieksprijs van De Nederlandse Kinderjury

Dit jaar werden alle kinderen in Nederland aangemoedigd zoveel mogelijk boeken te lezen tijdens de Leesweken (26 maart t/m 19 mei) om vervolgens op hun favoriete boeken te stemmen tijdens de Stemweek (20 t/m 26 mei). Tijdens de Stemweek stemden tienduizenden kinderen tussen de 6 en 12 jaar op hun favoriete boek. Alle kinderen mochten op maximaal drie boeken stemmen die in 2018 zijn verschenen. Het boek met de meeste stemmen in de categorie 6 t/m 9 jaar is De Gorgels en het geheim van de gletsjer geschreven door Jochem Myjer met illustraties van Rick de Haas (Leopold). In de categorie 10 t/m 12 jaar heeft het boek Dummie de mummie en de schat van Sohorro van Tosca Menten, geïllustreerd door Elly Hees (Van Goor), de meeste stemmen gekregen. Beide boeken hebben de Publieksprijs van De Nederlandse Kinderjury 2019 gewonnen, de prijs voor het populairste kinderboek.

Senaatsprijs van De Nederlandse Kinderjury

Voor de Senaat (een vakjury van kinderen) zijn de twaalf meest enthousiaste en leesgierige kinderen uit heel Nederland geselecteerd. De Senaatsleden van De Nederlandse Kinderjury hebben de oorspronkelijk Nederlandstalige titels van de Leeslijst gelezen én een eigen prijs uitgereikt: de Senaatsprijs van De Nederlandse Kinderjury. Juf Braaksel en de magische ring van Carry Slee, geïllustreerd door Iris Boter (Carry Slee), wint in de categorie 6 t/m 9 jaar. In de categorie 10 t/m 12 jaar wint Schaduw van de leeuw van Linda Dielemans (Leopold). De bekroningen werden vanmiddag door presentatrice Anne Appelo, bekend van Kinderen voor Kinderen, samen met de Senaatsleden bekendgemaakt en uitgereikt in Bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse.

Meer weten? Download het juryrapport van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury (.pdf)

NBD Biblion Jeugdspecialist

Voor de tweede keer is vandaag de prijs voor de beste Jeugdspecialist uitgereikt. Medewerkers uit de bibliotheekwereld konden een collega nomineren die er op het gebied van kinder- en jeugdboeken echt uitspringt. De prijs is gewonnen door Eva Orta, omdat de jury overtuigd is van haar kennis over jeugdliteratuur en haar kwaliteiten om dit over te brengen op kinderen en hun ouders, verzorgers en begeleiders. Daarnaast was de jury geraakt door haar bezieling en enthousiasme. Tot slot is de jury van mening dat de functie van Kinderboekoloog officieel mag worden toegevoegd aan de vele functieprofielen binnen de bibliotheeksector. De jury van 2019 bestaat uit: Tanja Wallroth (NBD Biblion), Astrid van Dam (De Bibliotheek op school) en Karen Bertrams (ProBiblio).

 

Volgend Artikel

Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld Boekenweekauteurs 2022

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img