Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018 bekend

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Volgens 25.000 stemmende kinderen in Nederland zijn ‘De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen’ (Terra-Lannoo) van Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel en ‘Het leven van een loser 11 – Drie keer niks’ (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor, de winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018. Griffiths en Denton wonnen in de leeftijdscategorie 6 – 9 jaar en Kinney in 10 – 12 jaar.

De prijs van de Nederlandse Kinderjury is de populairste kinderboekenprijs in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar en wordt bepaald én uitgereikt door de kinderen zelf. De bekroningen werden vanmiddag, met als presentatrice Lieke van Lexmond, bekendgemaakt en uitgereikt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan het Bijlmerplein.

Pluim van de Senaat voor Manon Sikkel en Marte Jongbloed

De Senaatsleden van de Nederlandse Kinderjury lazen alle vijf genomineerde boeken en reikten een eigen prijs uit: de Pluim van de Senaat. In de leeftijdscategorie 6-9 jaar won De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre van Marte Jongbloed (Luitingh-Sijthoff) en in de leeftijdscategorie 10-12 jaar won Izzylove 7 – Expeditie vriendschap van Manon Sikkel (Luitingh – Sijthoff).

De overige kanshebbers voor de prijzen waren, in de leeftijdsgroep 6-9 jaar: Fantasia XII van Geronimo Stilton (De Wakkere Muis), Dolfje Weerwolfje 18: Griezelwielen van Paul van Loon (Leopold) en Superjuffie op de Zuidpool van Janneke Schotveld (Unieboek|Spectrum). De kanshebbers in de leeftijdsgroep 10-12 jaar waren Dagboek van een muts, BFF’s voor even van Rachel Renée Russell (De Fontein), Dummie de mummie en het geheime van Toemsa van Tosca Menten (Van Goor) en Operatie Pisang van Jozua Douglas (De Fontein).

Jeff Kinney won voor de tweede keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Andy Griffiths en Terry Denton ook. Manon Sikkel heeft drie keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen en won vandaag voor de tweede keer een Pluim van de Senaat.

NBD Biblion Jeugdbibliothecaris van het Jaar

Tevens werd er tijdens de uitreiking van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor het eerst de prijs voor de beste Jeugdbibliothecaris uitgereikt. Collega’s uit de bibliotheekwereld kunnen iemand hiervoor nomineren die ‘een kei is op het gebied van kinder- en jeugdboeken’ en het bevorderen van leesplezier bij kinderen door bijvoorbeeld trainingen 21e-eeuwse vaardigheden of Fablabs. De prijs werd gewonnen door Cobi Oosterveld, Specialist Jeugd bij Bibliotheek Uden.  Zij ontving vandaag een cheque van NBD Biblion ter waarde van € 500,-. 

De jury omschrijft de winnares als volgt: “Een klassieke, gedegen leesbevorderaar die met onverminderd enthousiasme kinderen wil stimuleren, zowel met ‘ouderwets’ lezen als op andere terreinen, zoals digitale geletterdheid.” De jury van 2018 bestond uit: Tanja Wallroth (NBD Biblion), Astrid van Dam (De Bibliotheek op school) en Karen Bertrams (ProBiblio).

Meer informatie:

Volgend Artikel

Annejet van der Zijl schrijft Boekenweekgeschenk 2020

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img