Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Recordaantal stemmen voor Kinderjury

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Zondag 24 april zijn de stembussen van de Kinderjury gesloten. De afgelopen twee weken kwam er een recordaantal stemmen binnen, meer dan 50.000 kinderen stemden op hun favoriete boek van 2021. De zes genomineerde boeken, in beide leeftijdscategorieën drie, worden 8 mei bekendgemaakt. Speciaal voor de uitreiking organiseren CPNB en strategisch partner DPG Media op 22 mei voor de allereerste keer een feestelijk lees-evenement: Het Grote Kinderjury Feest in Bibliotheek Utrecht. Dan weten we welke twee boeken het meest populair zijn onder kinderen en de titel Kinderjury winnen.

De Kinderjury is dé prijs voor het beste boek van afgelopen jaar, gekozen door kinderen. Er worden twee prijzen uitgereikt: één in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar en één in de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar. Alle kinderen uit Nederland konden de afgelopen twee weken online en via papieren stemformulieren laten weten wat hun favoriete boek van 2021 was. Mede dankzij de samenwerking met DPG Media, de inzet van auteurs en uitgeverijen en het harde werk van de jonge ambassadeurs van het Kinderboeken Leesteam stemden er dit jaar meer kinderen dan bij eerdere edities van de Kinderjury.

CPNB-directeur Eveline Aendekerk: ‘Het is geweldig om te zien dat zoveel kinderen gebruik hebben gemaakt van hun stemrecht. Dit laat zien dat lezen leeft onder deze doelgroep en dat we ze dankzij de samenwerking met DPG Media en onze nieuwe aanpak hebben weten te bereiken. Zo konden kinderen niet enkel stemmen via www.kinderjury.nl, maar ook via de websites van de merken van DPG Media. Dit werd bovendien aangejaagd door campagnes vanuit DPG Media. Ook hebben we door deze samenwerking het stemproces verbeterd door het te bekijken vanuit de ogen van kinderen Nu is het nóg meer een prijs van alle kinderen van Nederland! Op dit moment ligt ons kantoor vol met papieren stemmen die door ons team worden geteld. Het blijft dus nog even spannend welke zes boeken het populairst zijn onder kinderen.’

Over de Kinderjury

Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury en bepalen met elkaar welk boek de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken in ontvangst mag nemen. De Kinderjury is de enige prijs voor kinderboeken helemaal door kinderen zelf bepaald. Na tien Leesweken konden kinderen tijdens de twee Stemweken stemmen op hun favoriete boek. In de categorie 6 t/m 9 jaar was vorig jaar De Zoete Zusjes zoeken een schat (Kosmos) van Hanneke de Zoete de winnaar van de Kinderjury. In de categorie 10 t/m 12 jaar was dit Het leven van een Loser: Totaal gesloopt (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor. De uitreiking van vorig jaar is terug te vinden op het YouTube-kanaal van de Kinderboekenweek. De Kinderjury wordt georganiseerd in samenwerking met partner DPG Media en sponsor NBD Biblion.

Volgend Artikel

Kinderjury Stemweek verlengd

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img