Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Robot Asibot debuteert met Giphart

img Terug naar overzicht

Rima Orie en Zoulfa Katouh vallen in de prijzen op BoekTok Live
img

Gouden Boek voor Dummie de mummie en de gouden scarabee
img

Zojuist is in bibliotheek Eemhuis in Amersfoort de uitkomst onthuld van het unieke Nederland Leest experiment waarbij de literaire robot Asibot, samen met bestsellerauteur Ronald Giphart een verhaal heeft geschreven. Het is een wereldprimeur dat mens en machine op dit niveau hebben samengewerkt.

Inmiddels heeft het experiment geresulteerd in een wetenschappelijke publicatie. De titel van het verhaal De robot van de machine is de mens is door de robot bedacht. Het verhaal is toegevoegd aan het Nederland Leest Geschenkboek Ik, robot van Isaac Asimov, dat wordt de hele maand november cadeau gedaan door de bibliotheek aan leden en niet-leden. Met een oplage van 250.000 exemplaren biedt het verhaal een onvergetelijke leeservaring aan heel veel mensen. De lezer zal zich voortdurend afvragen of een zin geschreven is door de robot of door de mens. En dat is precies wat Nederland Leest dit jaar met haar thema robotica beoogt. Lees de toekomst!

Schrijven met Asibot
Het experiment, speciaal voor Nederland Leest opgezet door onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen, draait om het brein van de robot, dat werd gevoed met een bibliotheek van meer dan 10.000 Nederlandstalige boeken. Met deze kennis kan Asibot een tekst produceren die een algemeen taalmodel overstijgt en literair mag worden genoemd. De belezen bot kan al zelfstandig en niet voorgeprogrammeerd een aantal alinea’s produceren, maar een logisch, coherent verhaal met helder plot lukt hem nog niet. Het unieke karakter van het experiment schuilt dan ook in de samenwerking met een bestsellerauteur van vlees en bloed. Vanaf 6 november kunnen geïnteresseerden zelf aan de slag en samen met Asibot een verhaal schrijven via www.asibot.nl.

Ronald Giphart
Auteur Ronald Giphart (1965) is onder andere bekend van zijn bestsellers Ik ook van jou en Phileine zegt sorry. In november is hij ambassadeur van de campagne Nederland Leest en zal hij lezingen geven in bibliotheken in het hele land. 

Nederland Leest de toekomst (en debatteert daarover)
De grootste bibliotheekcampagne van het jaar gaat om leesbevordering, maar de bibliotheek is ook een belangrijke plaats voor ontmoeting en debat over maatschappelijke thema’s. De hele maand november staat robotica centraal en organiseren bibliotheken lezingen, workshops, filmvoorstellingen en gesprekken met robots. Aan de hand van zes stellingen gaat Nederland in gesprek over – de huidige en toekomstige – rol van robots in de zorg, liefde, kunst en op het werk.

•    Via geefjemening.nederlandleest.nl kan iedereen zijn mening geven over robotica.

•    Cyberboy van Tanja de Jonge wordt aan jonge lezers uitgedeeld (oplage 65.000 exemplaren).

•    Op 30 november is er een Nederland Leest slotdebat over robotica in Bibliotheek het Kruispunt in Barendrecht.

Volgend Artikel

Fidan Ekiz schrijft essay voor Maand van de Geschiedenis

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img