Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Shortlist Beste Spirituele Boek 2019 bekend

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

Vanaf vandaag kan het publiek stemmen op de genomineerden voor de publieksprijs Beste Spirituele Boek 2019. De vijf genomineerde titels zijn:

• In negen stappen naar innerlijke bloei van Lisette Thooft (Boekerij)
• Minimalisme van Joshua Fields Milburn en Ryan Nicodemus (Luitingh-Sijthof)
• Paradijs in de polder van Arita Baaijens (Atlas Contact)
• Shinrin Yoku van Annette Lavrijsen (Ambo|Anthos)
• Voor Joseph en zijn broer van Christa Anbeek (Uitgeverij Ten Have)

De shortslist is samengesteld door een comité bestaande uit Jacobine Geel (presentatrice KRO-NCRV, theologe en voorzitter GGZ Nederland), Marije van Beek (redacteur Trouw), Kitty van Geerts (Boekhandel De Kler in Leidsenhage) en Bea Rigter (Bibliotheek Idea Zeist). Er kan nog tot en met 30 januari gestemd worden via www.maandvandespiritualiteit.nl. De winnaar wordt op bekendgemaakt tijdens het tv-programma Jacobine (KRO-NCRV) dat op zaterdag 2 februari wordt uitgezonden op NPO2. Vorig jaar werd Steeds leuker van Jelle Hermus bekroond tot Beste Spirituele Boek 2018.

Uit het juryrapport

Lees hieronder in het kort wat het comité oordeelde over de vijf genomineerden. Het volledige juryrapport, geschreven door Jacobine Geel, is hier te vinden.

In negen stappen naar innerlijke bloei van Lisette Thooft (Boekerij)
In het aanstekelijk geschreven boek In negen stappen naar innerlijke bloei gaat het erom dat mensen zich bewust worden van de ´grootsheid waarmee we allemaal op aarde gekomen zijn´. Lisette Thooft is de weg naar innerlijke bloei zelf ingegaan en doet hier op prettig lichtvoetige toon verslag van.

Minimalisme van Joshua Fields Milburn en Ryan Nicodemus (Luitingh-Sijthof)
In Minimalisme maken de auteurs op een overtuigende manier duidelijk hoe belangrijk het is ons van allerlei overbodige ballast – spullen, maar ook de verwachtingen van anderen – te ontdoen. Alleen als we met hele lichte bepakking door het leven gaan, kunnen we zicht houden op de vijf pijlers van ons bestaan: gezondheid, relaties, bezieling, betrokkenheid en groei.

Paradijs in de polder van Arita Baaijens (Atlas Contact)
Biologe en ontdekkingsreizigster Arita Baaijens heeft een niet te stillen honger naar het onbekende. Nieuwe dingen zien en doorgronden boort ook nieuwe lagen aan in ons innerlijk, maar hiervoor hoeven we niet ver weg: in de Nederlandse polder is genoeg te ontdekken, als we het aandurven de routeplanner uit te zetten.

Shinrin Yoku van Annette Lavrijsen (Ambo|Anthos)
´Simply be with the trees´: de natuur en haar potentie voor ons geestelijk welzijn staan ook centraal in het beeldschoon vormgegeven boek Shinrin Yoku. Geïnspireerd door de Japanse traditie van meditatieve boswandelingen verkent Annette Lavrijsen wat de kunst van het bosbaden in Nederland kan betekenen voor een gezonder en geïnspireerder leven.

Voor Joseph en zijn broer van Christa Anbeek (Uitgeverij Ten Have)
De vijfde genomineerde titel, Voor Joseph en zijn broer, is een intens persoonlijke én tegelijkertijd filosofische verkenning van het belang van spelen. Door de confrontatie met het verlies van een vader en een broer aan een zelfgekozen dood is Anbeek er van doordrongen geraakt dat zonder het spelen individuele levens kunnen stranden, maar dat ook een samenleving ontwricht kan raken.

Eerste liefde van Stine Jensen

Het essay bij de Maand van de Spiritualiteit 2019 is geschreven door Stine Jensen. In haar essay denkt Jensen terug aan haar eigen eerste liefde. Aansluitend op het thema van de maand, Met aandacht, filosofeert ze over de rol die aandacht daarbij speelt. Liefde begint met het vragen van de aandacht van een ander, maar als de liefde langer duurt moeten we ons best doen om elkaar aandacht te blijven geven. Het essay Eerste liefde is voor  € 3,75 in de boekwinkel te verkrijgen tijdens de Maand van de Spiritualiteit, die nog duurt tot en met zondag 10 februari.

Maand van de Spiritualiteit

Tijdens de maand worden er diverse activiteiten in boekhandels en bibliotheken georganiseerd over spiritualiteit en zingeving; via de Schrijverscentrale is Stine Jensen te boeken voor optredens. Ook wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van het Beste Spirituele Boek 2019. De Maand van de Spiritualiteit is een initiatief van onder andere KRO-NCRV en dagblad Trouw. Sinds 2013 organiseert de CPNB de Maand van de Spiritualiteit, later heeft ook Zin Magazine zich aan de maand verbonden. Voor meer informatie: www.maandvandespiritualiteit.nl.

Volgend Artikel

Griffels en Penselen bedienen bredere leeslijn

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img