Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Shortlist BookSpot Gouden Strop bekend

img Terug naar overzicht

Ode aan vrijheid van de literatuur op 72ste Boekenbal
img

Tsead Bruinja schrijft Boekenweekgedicht 2023
img

Twee genomineerde boeken ook op shortlist BookSpot Schaduwprijs

De vijf genomineerde boeken voor de BookSpot Gouden Strop 2019 zijn:

• De munt van Judea (Volt), Kefah Allush
• De witte kamer (Meulenhoff Boekerij), Samantha Stroombergen
• Erfenis (Luitingh-Sijthoff), Henk Apotheker & Kirsten van Dissel
• Genadeschot (Meulenhoff Boekerij), Felix Weber
• Vogelvrij (De Bezige Bij/Cargo), Kasper van Beek

Zij maken kans op een geldbedrag van € 20.000. Daarnaast ontvangen de genomineerden ieder € 1000. De shortlist van de BookSpot Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, is samengesteld door een vakjury onder leiding van Opsporing Verzocht presentatrice Anniko van Santen. De munt van Judea en Vogelvrij zijn daarnaast ook genomineerd voor de BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste thrillerdebuut, en maken daarmee kans op de prijs van
€ 2000. De shortlist voor de BookSpot Schaduwprijs, samengesteld door een vakjury onder leiding van thrillerauteur Peter Römer, is als volgt:

  • De munt van Judea (Volt), Kefah Allush
  • Quarantaine (Luitingh-Sijthoff), Erik Betten
  • Vogelvrij (De Bezige Bij/Cargo), Kasper van Beek

De winnaars van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs worden op 29 mei bekendgemaakt, kort voor de start van de Spannende Boeken Weken, dit jaar van 1 t/m 21 juni.

De BookSpot Gouden Strop

De Gouden Strop bestaat 33 jaar en heet sinds 2018 de BookSpot Gouden Strop. Oorspronkelijk is deze prijs genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Tomas Ross is de initiatiefnemer van de prijs. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten (GNM). De Gouden Strop en Schaduwprijs vormen sinds 2012 de start van de CPNB-campagne ter promotie van spannende boeken. Vorig jaar won Willem Asman met Enter (Ambo|Anthos). Het boek stond vervolgens vijf weken lang in De Bestseller 60.

De jury van de BookSpot Gouden Strop 2019 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen (presentatrice Opsporing Verzocht), Jos van Cann (thrillerrecensent), Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen), Gijs Korevaar (eigenaar Thrillerweb en thrillerrecensent) en Lilian Hulzebos (medewerker Biblionet Groningen).

De BookSpot Schaduwprijs

De BookSpot Schaduwprijs wordt in 2019 voor de 23e keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar ‘De Schaduw’, de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. Vorig jaar won Over het spoor (Prometheus) van Eva Keuris.

De jury van de BookSpot Schaduwprijs 2019 bestaat uit: juryvoorzitter Peter Römer (thrillerauteur en voorzitter GNM), Linda Jansma (thrillerauteur, GNM bestuur), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard), Isa Maron (thrillerauteur, GNM bestuur) en Willem Asman (thrillerauteur en winnaar BookSpot Gouden Strop 2018). Stichting Lira ondersteunt het jurytraject van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs.

Spannende Boeken Weken 2019

De Spannende Boeken Weken, van 1 tot en met 21 juni, vormen de aftrap van Zomerlezen. Het spannende boek is met stip het populairste boekgenre onder de Nederlandse bevolking. Een op de zeven boekenlezers leest wekelijks in een thriller of detective. Spanning is het meest gelezen genre en in aanloop naar de zomervakantie zorgen thrillers voor wel 32% van de totale omzet uit de verkoop van fictie (bron: KVB-SMB/GfK). Onder het motto ‘Je vakantie begint met boeken’ werkt Stichting CPNB daarom vanaf de Spannende Boeken Weken de hele zomer samen met sponsor TUI, met als missie lezen te bevorderen en ontspanning te vergroten.

Geschenk Spannende Boeken Weken door Thomas Olde Heuvelt

Thrillerauteur Thomas Olde Heuvelt schrijft het geschenk voor de Spannende Boeken Weken 2019. Lezers ontvangen het geschenk in de boekhandel bij een besteding vanaf  
€ 12,50 aan Nederlandstalige boeken. In het geschenk, getiteld Dolores Dolly Poppedijn, glijdt Charlotte na de dood van haar baby Dolores steeds verder af in haar verlangen om haar perfecte baby te herscheppen. Olde Heuvelts psychologische griezelthriller is een huiveringwekkende vertelling in de traditie van grootmeesters Roald Dahl en Edgar Allan Poe, doordrenkt met inktzwarte humor.

Volgend Artikel

Boekenweek 2021 verplaatst naar zomer

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img