Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Shortlist BookSpot Gouden Strop bekend

img Terug naar overzicht

Rima Orie en Zoulfa Katouh vallen in de prijzen op BoekTok Live
img

Gouden Boek voor Dummie de mummie en de gouden scarabee
img

Akte van berouw van Chris Houtman (Karakter), Bling Bling 2 – De Zaventemmers van Jan Van der Cruysse (Manteau), Broertje van Michael Berg (The House of Books), Enter – Rebound 1 van Willem Asman (Ambo | Anthos) en Over het spoor van Eva Keuris (Prometheus) zijn genomineerd voor de Shortlist BookSpot Gouden Strop. De jury, onder leiding van Anniko van Santen, koos deze thrillers uit 73 inzendingen. Deze lijst is vanavond bekendgemaakt bij Tijd voor MAX op NPO 1.

Voor de BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, zijn de volgende titels genomineerd: Een nieuw begin van Angelique Haak (de Crime Compagnie), King Coke van Dannis Kramers (Xander) en Over het Spoor van Eva Keuris (Prometheus). De winnaars van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs worden op 6 juni bekendgemaakt. De prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).

 

BookSpot Gouden Strop

De Gouden Strop bestaat 32 jaar en heet vanaf 2018 de BookSpot Gouden Strop. Oorspronkelijk is deze prijs genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Tomas Ross is de initiatiefnemer van de prijs. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten (GNM). De te winnen prijs is onlangs door BookSpot verdubbeld naar een geldbedrag van € 20.000,-. Ook krijgen de genomineerden op de shortlist van de BookSpot Gouden Strop ieder € 1.000,-. De bekendmaking van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs vormen traditiegetrouw elk jaar de start van de Spannende Boeken Weken. De jury van de BookSpot Gouden Strop 2018 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen (presentatrice Opsporing Verzocht), Jos van Cann (recensent Hebban.nl, VN’s Detective & Thrillergids en thrillerboek.nl), Marian van Leth (ouddirecteur BiblioNu Venray/Horst), Els Roes (Thrillers & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen). Stichting Lira ondersteunt het jurytraject van de BookSpot Gouden Strop.

BookSpot Schaduwprijs

De BookSpot Schaduwprijs wordt in 2018 voor de 22ste keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar ‘De Schaduw’, de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 2.000,-. Vorig jaar won Bling Bling. Diamantroof van Jan Van der Cruysse. De jury van de BookSpot Schaduwprijs 2018 bestaat uit: juryvoorzitter Peter Römer (auteur en voorzitter GNM), Michel van Bergen Henegouwen (thrillerauteur, GNM bestuur), Linda Jansma (thrillerauteur, GNM bestuur), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard) en Isa Maron (thrillerauteur, GNM bestuur).

Spannende Boeken Weken

Woensdag 6 juni starten de Spannende Boeken Weken. Oud politicus en thrillerauteur Boris O. Dittrich heeft het Geschenkboek Barst geschreven dat gedurende die weken (van 6 tot en met 24 juni) door de boekhandel aan haar klanten cadeau wordt gedaan bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Ook dit jaar staan de Spannende Boeken Weken in het teken van vakantielezen: lekker ontspannen met een stapeltje spanning. Spanning is het meest gelezen genre en in aanloop naar de zomervakantie zorgen thrillers voor wel 37% van de totale omzet uit verkopen van fictie (bron: KVB-SMB/GfK). De campagne Spannende Boeken Weken heeft tot doel kwalitatief hoogstaande misdaadliteratuur onder de aandacht te brengen bij een breed lezerspubliek. De eerste Spannende Boeken Weken (toen nog Maand van het Spannende Boek geheten) werd gehouden in juni 1989. Sinds 2016 heet de campagne Spannende Boeken Weken en is de campagne compacter, maar zeker niet kleiner.

 

 

BookSpot

BookSpot (voorheen eci) is de online boekwinkel, actief in Nederland en België. Zij werkt vanuit de overtuiging dat de wereld er beter, begripvoller en vrolijker van wordt als meer mensen lezen en wil er daarom voor zorgen dat meer mensen plezier beleven aan het lezen van boeken. Op www.bookspot.nl en www.bookspot.be draait alles om boeken: met inspirerende informatie en leestips, een breed assortiment, persoonlijk advies en een optimale beleving per genre. Omdat BookSpot óók een boekenclub is in de zin der wet, mag BookSpot als enige in Nederland aan leden 20% korting op boeken geven. BookSpot is onderdeel van social enterprise Novamedia. Novamedia werkt vanuit haar missie om bij te dragen aan een betere wereld en is vooral bekend als bedenker en eigenaar van diverse merken en goede doelen-loterijformats, waaronder de Postcode Loterij, die inmiddels ook actief is in Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië. Het stimuleren van de verbindende en verrijkende kracht van lezen is onderdeel van haar missie. NovamediaPostcode Loterijen is de 3e grootste private donor ter wereld, en de grootste fondsenwervende private donor ter wereld.

GNM

Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs is de vereniging van Nederlandse misdaadschrijvers, opgericht in 1992 door Willem Hogendoorn en René Appel. Bij de vereniging zijn in 2018 honderdveertien Nederlandse misdaadauteurs aangesloten en eenentwintig uitgevers, recensenten en publicisten. De vereniging heeft ten doel het bevorderen van de ideële, maatschappelijke en materiële belangen van auteurs in het Nederlandstalige gebied die professioneel of semiprofessioneel misdaadliteratuur schrijven en doen uitgeven; het bevorderen van bekendheid van misdaadliteratuur in het Nederlandstalige gebied van zijn beoefenaars en zijn uitgevers; het bevorderen van onderlinge contacten en saamhorigheid van de aangesloten leden; en het bevorderen van deskundigheid; en alles wat daarmee rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, in de ruimste zin. www.misdaadauteursnederland.nl

Stichting Gouden Strop

De Stichting Gouden Strop is opgericht in 1992. Doelstelling van de stichting is het vergroten van de belangstelling van het publiek en de media voor het spannende boek en het vergroten en stimuleren van het aanbod van Nederlandstalige boeken op dit gebied, onder andere door de jaarlijkse toekenning van een prijs in geld (de BookSpot Gouden Strop en Schaduwprijs) en voorts al hetgeen daarmee rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Stichting CPNB

De CPNB is het marketing- en communicatiebureau van de Nederlandse boekenbranche. CPNB staat voor Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De CPNB organiseert de grote leesbevorderingscampagnes, evenementen en PR rondom het boek en auteurs: van het meest begeerde bal ter wereld, het Boekenbal, tot het grootste familie-evenement van Nederland, de Kinderboekenweek. Het bereik van de campagnes is enorm. En dat willen we graag zo houden. Sterker nog, we willen meer. Onze missie is Nederland het meest boekbelezen land ter wereld maken. Van jong tot oud is lezen van
boeken van groot belang. Boeken zorgen voor ontspanning en tegelijkertijd voor inspiratie en verrijking van de lezer. Ons motto is daarom: een boek kan zoveel doen!

Volgend Artikel

Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer verlaat de CPNB

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img