Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Shortlist Gouden Strop en Schaduwprijs bekend

img Terug naar overzicht

John Kuipers en Gerrit Barendrecht winnen belangrijkste thrillerprijzen 2023
img

Dit zijn de tien kanshebbers voor de titel Beste Boek voor Jongeren 2023
img

Handschrift van de duivel van Donald Nolet (TRC/Cargo), Later als ik dood ben van Ilse Ruijters (The House of Books), Nemesis van Simon de Waal (Lebowski), Samen van Anita Terpstra (Cargo) en Tot stof van Felix Weber (Boekerij) zijn genomineerd voor De Gouden Strop 2017, de grootste prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. De jury, onder leiding van Anniko van Santen, koos deze thrillers uit 83 inzendingen.

Nominaties Gouden Strop 2017

Voor de Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, zijn de volgende titels genomineerd: Bling Bling van Jan van der Cruysse (Davidsfonds), Dooie dagen van Pim Hermans (Mosae Libro) en Maakbaar van Mariette Zweers (Ambo|Anthos).

Nominaties Schaduwprijs 2017

De winnaars van De Gouden Strop en de Schaduwprijs worden op donderdag 8 juni bekendgemaakt. In plaats van de Avond van het Spannende Boek vindt de uitreiking plaats in RTL Late Night. De prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).

De Gouden Strop

De Gouden Strop bestaat dit jaar 31 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan De Gouden Strop is een geldprijs van € 10.000,- verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. Vorig jaar won Lieve mama van Esther Verhoef.

De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter voorzitter Anniko van Santen (presentator AVRO-Tros), Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids), Marian van Leth (directeur BiblioNu Venray/Horst), Erik de Vries (recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Soraya Vink (thrillerredacteur en recensent bij hebban.nl).

De Schaduwprijs

De Schaduwprijs wordt dit jaar voor de 21ste keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar ‘De Schaduw’, de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank.

De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 1.000,- en een kunstwerk van Daan Jippes. Vorig jaar ging de Schaduwprijs naar Lieve edelachtbare van Max van Olden.

De jury van de Schaduwprijs bestaat uit juryvoorzitter Peter Römer (auteur en voorzitter GNM), John Brosens (auteur, GNM bestuur), Isa Maron (auteur, GNM bestuur), Linda Jansma (auteur, GNM lid) en Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard).

Spannende Boeken Weken

Vrijdag 9 juni starten de Spannende Boeken Weken. De Zuid Afrikaanse bestsellerauteur Deon Meyer heeft het Geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel geschreven dat gedurende die weken (van 9 tot en met 25 juni) door de boekhandel aan haar klanten cadeau wordt gedaan bij besteding van €12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Volgend Artikel

Kanshebbers Nederlandse Kinderjury bekend

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img