Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Shortlist Hebban Debuutprijs 2023 bekend

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

Debutanten Forugh Karimi, Ilse Ceulemans, Barbara van der Kruk, Mark H. Stokmans en Gijs Wilbrink zijn de kanshebbers voor de Hebban Debuutprijs 2023. De vijf boeken werden uit een longlist van vijftien titels gekozen door een lezersjury van ruim honderd lezers. De shortlist wordt gelezen door een vakjury bestaande uit recensenten, boekverkopers, bibliotheekmedewerkers en Hebban redacteuren. De Hebban Debuutprijs is de enige literaire juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Vorig jaar won Koen Caris met zijn debuutroman Stenen eten.

De Hebban Debuutprijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting CPNB en hoofdsponsor Looplabb Amsterdam. De prijsuitreiking vindt plaats op 1 september tijdens het Debutantenbal in Sociëteit De Kring in Amsterdam.

De shortlist

De genomineerden voor de Hebban Debuutprijs 2023 zijn:

  • De beesten van Gijs Wilbrink (Thomas Rap)
  • De moeders van Mahipar van Forugh Karimi (Meridiaan Uitgevers)
  • De tijdontkenner van Ilse Ceulemans (Manteau)
  • Het wit tussen de regels van Barbara van der Kruk (Prometheus)
  • Land van echo’s van Mark H. Stokmans (Ambo|Anthos)
De vakjury

De vakjury van de Hebban Debuutprijs 2023 bestaat uit Anouk van der Zee (Hebban redacteur), Arno Koek (Boekhandel Blokker), Debbie van der Zande (Hebban redacteur), Ingrid Sibum (Van der Velde Boeken Groningen), Maarten Kooijman (sponsor Looplabb), Marieke Uiterwaal (Hebban recensent), Marjolein Hordijk (Bibliotheek Nijmegen), Martijn Lindeboom (Hebban redacteur), Mirjam Mulder (hoofdredacteur Boekenkrant) en Suzette Eikelenboom (Hebban redacteur).

De Hebban Debuutprijs

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten georganiseerd door lezerscommunity Hebban.nl en werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De Hebban Debuutprijs richt zich uitsluitend op literaire fictie en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan 100 lezers bepaalt de shortlist. Een professionele vakjury kiest vervolgens het beste debuut. Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt (2016), Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017), Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig (2018), Thomas Rueb met Laura H. (2019), Judith Fanto met Viktor (2020), Simone Atangana Bekono met Confrontaties (2021) en Koen Caris met Stenen eten (2022).

Looplabb sponsort de Hebban Debuutprijs

Het Nederlandse leesbrillenmerk Looplabb is hoofdsponsor van de Hebban Debuutprijs. Looplabb en Hebban delen een gezamenlijke missie: lezers meer én met meer plezier laten lezen. Looplabb is gespecialiseerd in handgemaakte, kant-en-klare, opticien kwaliteit lees- en zonneleesbrillen en het leesbrillenmerk voor boekliefhebbers. Alle monturen zijn vernoemd naar een klassiek werk uit de literatuur, zoals Lolita, Papillon, Faust, Dune of Catch 22. Voor meer informatie: looplabb.com

Het Debutantenbal

Op vrijdag 1 september organiseren SLAA, Editio, Hebban en De Kring een nieuwe editie van het Debutantenbal. Naast prijsuitreikingen (de Hebban Debuutprijs 2023, de Editio Debutantenprijs en de Renate Dorresteijn Prijs) is er bomvol programma voor iedereen die van schrijven, schrijvers en/of lezen houdt. Voor meer informatie houd ook de website van De Kring in de gaten.

Volgend Artikel

Gouden Boek voor Michael Pilarczyk

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img