Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Spannende boeken meest gelezen genre (36%)

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Het meest gelezen genre is spannende boeken (36%), gevolgd door literatuur. Van de vakantielezers neemt de helft (53%) spannende fictie mee op vakantie. Literatuur staat op een tweede plaats (met 19%). Niet alleen in de zomer, maar gedurende het gehele jaar is een derde van alle gelezen e-boeken een spannend boek. De bekendheid met de CPNB campagne Spannende Boeken Weken is ten opzichte van het voorgaande jaar licht gestegen.*

Oorsprong van Dan Brown is het best verkochte spannende boek en heeft de eerste plaats behaald in de Bestverkochte Spannende Boeken Top 60. In de top 10 staan 5 boeken van Nederlandse auteurs.

Het in 2017 door uitgeverij Luitingh-Sijthoff uitgegeven Oorsprong van Dan Brown is de bestverkochte titel in de Bestverkochte Spannende Boeken Top 60, die elk jaar begin juni wordt bekendgemaakt. Judas (Lebowski), het bestverkochte spannende boek in 2017, staat op plaats 4. Dagboek van een getuige (Lebowski), ook van Astrid Holleeder, staat op plaats 2. Op plek 3 volgt Goede dochter van Karin Slaughter (HarperCollins). Uitgeverijen boeken succes met oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Van de 60 titels zijn er 19 oorspronkelijk Nederlandstalig. De onlangs overleden Renate Dorrestein staat met het boek Reddende engel (Podium) op plaats 48. Dit boek stond tevens op de longlist voor de BookSpot Gouden Strop.

Top 10 bestverkochte Spannende Boeken

1. Oorsprong – Dan Brown
2. Dagboek van een getuige – Astrid Holleeder
3. Goede Dochter – Karin Slaughter
4. Judas – Astrid Holleeder
5. Zondagochtend breekt aan – Nicci French
6. Het paradijs – Suzanne Vermeer
7. De man die zijn schaduw zocht – David Lagercrantz
8. De dorst – Jo Nesbø
9. Winternacht – Suzanne Vermeer
10. Huidpijn – Saskia Noort

(De gehele Bestverkochte Spannende Boeken Top 60 staat hier.)

 


 

TUI Vakantieleestips

In samenwerking met sponsor TUI zijn er filmpjes gemaakt met speciale Vakantieleestips. Onder andere Thijs Zonneveld, Ellie Lust, Özcan Akyol, Marion Pauw en Gijs Staverman vertellen welk boek je deze zomer absoluut niet mag missen. Deze filmpjes zijn te bekijken vinden op https://www.spannendeboekenweken.nl/vakantielezen/ Daarnaast maken vakantielezers kans op een reischeque t.w.v. € 1000,- via www.TUI.nl/vakantielezen

 

Spannende Boeken Weken

Woensdag 6 juni zijn de Spannende Boeken Weken gestart. Oud-politicus en thrillerauteur Boris O. Dittrich heeft het Geschenkboek Barst geschreven dat gedurende die weken (van 6 tot en met 24 juni) door de boekhandel aan haar klanten cadeau wordt gedaan bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

De Spannende Boeken Weken staan ook dit jaar in het teken van vakantielezen: lekker ontspannen met een stapeltje spanning. Sinds dit jaar is TUI sponsor van de Spannende Boeken Weken. De campagne Spannende Boeken Weken heeft tot doel kwalitatief hoogstaande misdaadliteratuur onder de aandacht te brengen bij een breed lezerspubliek. De eerste Spannende Boeken Weken (toen nog Maand van het Spannende Boek geheten) werd gehouden in juni 1989. Sinds 2016 heet de campagne Spannende Boeken Weken en is de campagne compacter, maar zeker niet kleiner.

*Dit blijkt uit het door KVB Boekwerk gepubliceerde onderzoek naar de algemene trends in het kopen, lezen en lenen van boeken, uitgevoerd door GfK. KVB Boekwerk presenteert het onderzoek dat wordt uitgevoerd door GfK in opdracht van de Groep Algemene Uitgevers, Koninklijke Boekverkopersbond, Stichting CPNB, Stichting Lezen en Koninklijke Bibliotheek.

Volgend Artikel

Zomerboekenverkoop stijgt met 16%

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img