Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Splinter Chabot onbetwiste favoriet in Hebban Regenboog 100

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img

Leden van de grootste lezerscommunity van Nederland, Hebban.nl, hebben Confettiregen van Splinter Chabot bekroond tot het mooiste queerboek van Nederland. Dat is vandaag in Het Parool en op Hebban.nl en Winq.nl bekendgemaakt. In de top 100 zijn zowel klassiekers als meer recente titels te vinden, vertaald werk en boeken van eigen bodem, en dat in een keur aan genres. De lijst is samengesteld op basis van 6000 bezoekers van Hebban.nl en Winq.nl die in juni en juli stemden op hun mooiste LHBTIQ+-boek. Splinter Chabot staat niet alleen op positie 1, maar wist met zijn boek als de Hemel genoeg ruimte heeft ook de derde plek te bemachtigen.

De Regenboog Top 10

  1. 1. Confettiregen van Splinter Chabot
  2. 2. Heartstopper 1 van Alice Oseman
  3. 3. als de Hemel genoeg ruimte heeft van Splinter Chabot
  4. 4. Een klein leven van Hanya Yanagihara
  5. 5. Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston
  6. 6. De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid
  7. 7. Noem me bij jouw naam van André Aciman
  8. 8. Nachtdier van Joost van Bellen
  9. 9. Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune
  10. 10. Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz

De verkiezing van het mooiste en/of belangrijkste LHBTIQ+-boek werd voor de tweede keer georganiseerd, dit jaar in samenwerking met Nederlands grootste queer lifestylemagazine Winq. De timing van de bekendmaking van de top 100, voorafgaand aan Pride, is daarbij heel bewust gekozen, want hoewel er steeds meer aandacht is voor LHBTIQ+-emancipatie zijn we er nog lang niet. Dat ziet ook Chabot:

‘Zo’n top 100 met alleen maar queerboeken is belangrijk én nodig. Stel dat je zoekende bent. Verdwaald in je eigen hoofd, en je weet niet waar het lichtknopje zit, dan kan een boek uit zo’n lijst, waar je misschien iets van jezelf in herkent, als een zaklamp dienen. Als een helpende hand die je vastpakt, knuffelt en verder brengt. Zodat je uiteindelijk weer kunt huppelen. Daarom is het belangrijk, voor zij die het nodig hebben.’

Confettiregen  verscheen in maart 2020 en vertelt het verhaal van Chabots alter ego Wobie en zijn worsteling met zijn homoseksualiteit en coming-out. Het leven van het personage is gebaseerd op dat van Chabot zelf. De jury van de Hebban Debuutprijs noemde het boek destijds ‘een hartverwarmende, ontroerende en belangrijke roman. Dat jongeren van nu nog steeds worstelen met hun coming-out maakt dit soort boeken nog altijd belangrijk en relevant.’ In de eerste editie van de Regenboog 100 in 2021, destijds georganiseerd in samenwerking met Gaykrant, behaalde Chabot met Confettiregen eveneens de eerste plek.

Lezers konden tijdens de stemweken kiezen uit een lijst van meer dan 500 regenboogboeken die in samenwerking met partner Winq werd opgesteld. Daarnaast was er ruimte voor een vrije keuze. In de stemperiode werd op de verschillende kanalen van Hebban aandacht besteed aan het onderwerp LHBTIQ+, onder meer met boekentips van bekende LHBTIQ+’ers van Nederlandse bodem.

De volledige Top 100 is hier terug te vinden: https://www.hebban.nl/de-regenboog-100 

De verkiezing van de Regenboog 100 op Hebban.nl is onderdeel van de campagne Zomerlezen waarmee Stichting CPNB in de zomermaanden de boekverkoop en -uitleen bevordert. De zomer is het ideale moment om een boek op te pakken, ook als je daar in je drukke bestaan soms maar moeilijk aan toe komt.

Volgend Artikel

In Memoriam: Remco Campert (1929 - 2022)

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img