Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Stemweek Kinderjury gestart!

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Na tien Leesweken is het vanaf vandaag tijd voor de Kinderjury Stemweek! De komende dagen mogen alle kinderen uit Nederland stemmen op hun favoriete boek uit 2021. De leden van het Kinderboeken Leesteam brachten gisteren de allereerste stemmen uit tijdens een geheime bijeenkomst.

De twee boeken met de meeste stemmen, in de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar, winnen de Kinderjury. Dit is de prijs voor het beste boek gekozen door kinderen. Stemmen kan via www.kinderjury.nl of via de stembussen op school en in de lokale boekhandel of bibliotheek. Ook via de websites van de merken van strategisch partner DPG Media kan er worden gestemd, waaronder Donald DuckTina en Flair. Kinderen die meedoen aan de Kinderjury maken kans op hun eigen lengte in boeken. Eind mei vindt de feestelijke uitreiking plaats op het leesevenement georganiseerd door DPG Media en de CPNB.

Tiplijsten

Vanaf 9 februari liepen de Kinderjury Leesweken. Kinderen hebben in die weken zoveel mogelijk boeken gelezen om zo tijdens de Stemweek een goede keuze te kunnen maken. De speciaal opgestelde Tiplijsten met 25 boeken per leeftijdscategorie konden kinderen daarbij extra helpen. Op alle boeken die in 2021 zijn uitgekomen en geschikt zijn voor kinderen van 6-12 jaar, kan worden gestemd.

Kinderboeken Leesteam

Het Kinderboeken Leesteam bestaat uit twaalf leesgierige kinderen, uit elke Nederlandse provincie één, die het hele jaar actief zijn. Ze geven leestips, doen interviews en zijn het gezicht van de Kinderjury en de Kinderboekenweek. De aankomende dagen zullen Anne-Roos, Azra, Branna, Hadia, Hannah, Howaïda, Lizzy, Mert, Mia, Ruben, Sverre en Tem zoveel mogelijk leeftijdsgenoten enthousiasmeren om te stemmen.

Om de start van de Stemweek kracht bij te zetten kwam het Leesteam gisteren bij elkaar in Het Waterliniemuseum in Bunnik. De kinderen gaven elkaar de laatste tips en bespraken hoe ze andere kinderen enthousiast maken voor het lezen van boeken en hoe ze andere kinderen wijzen op hun stemrecht.

Strategisch partner DPG Media

DPG Media en Stichting CPNB sloten in december 2021 een meerjarig partnership om het leesplezier onder kinderen te vergroten. DPG Media is strategisch partner van de Kinderboekenweek en bundelt samen met hoofdsponsor NS de krachten om de Kinderboekenweek nog meer impact te laten maken. Daarnaast is DPG Media partner geworden van de Kinderjury, al sinds 1988 de grootste lezersprijs voor kinderboeken. Via merken als Donald DuckTina en Zo Zit DatLibelle en Margriet worden kinderen en hun (groot)ouders geïnspireerd om (samen) te lezen en te stemmen.

Kinderjury

Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury en bepalen met elkaar welk boek de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken in ontvangst mag nemen. De Kinderjury  is de enige prijs voor kinderboeken helemaal door kinderen zelf bepaald. Na de Leesweken en de Stemweek wordt eind mei de winnaar van de Kinderjury bekendgemaakt in twee leeftijdscategorieën: van 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Stemmen kan op school, via de boekwinkel of bibliotheek en online. In de categorie 6 t/m 9 jaar was vorig jaar De Zoete Zusjes zoeken een schat (Kosmos) van Hanneke de Zoete de winnaar van de Kinderjury. In de categorie 10 t/m 12 jaar was dit Het leven van een Loser: Totaal gesloopt (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor. De uitreiking van vorig jaar is terug te vinden op het YouTube-kanaal van de Kinderboekenweek.
De Kinderjury wordt georganiseerd met de hulp van partner DPG Media en sponsor NBD Biblion.

Volgend Artikel

Arthur Japin schrijft mooiste liefdeszin van Nederland

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img