Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Stemweek van de Kinderjury 2021 gestart

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img

“Stem ook op je favoriete boek, lezen is namelijk leuk én leerzaam!” – Tess (12 jaar)

  • Kinderjury Stemweek 10 t/m 16 mei
  • Kinderjury is de lezersprijs van de Kinderboekenweek
  • Leesteam verwacht tienduizenden stemmen op favoriete boeken

Deze week mogen alle kinderen uit Nederland stemmen op hun favoriete boek uit 2020. Van 10 t/m 16 mei is de Stemweek van de Kinderjury, de lezersprijs van de Kinderboekenweek. Het is de enige prijs voor kinderboeken die volledig door kinderen zelf wordt bepaald. Het Kinderboekenweek Leesteam roept deze week al hun leeftijdsgenoten op om te stemmen op hun favoriete boek, via Kinderboekenweek.nl of een stemformulier van school, de boekhandel of de bibliotheek. Via de socialemediakanalen van de Kinderboekenweek zijn de aankomende dagen filmpjes met een stemomroep van de negen ambassadeurs uit het Leesteam te zien. Zoals Sweder (9 jaar) daarin zegt: ‘Waar wacht je nog op? Stemmen maar!’

Tijdens de Kinderjury Leesweken (3 maart t/m 9 mei) hebben kinderen zoveel mogelijk boeken uit 2020 gelezen. Dit gebeurde thuis en op school, waar veel leerkrachten met het lespakket van de Kinderjury aan de slag zijn gegaan. Nu de kinderen hun mening over de boeken hebben gevormd, is het tijd om hun stem uit te brengen. Alle kinderen uit Nederland vormen zo samen de Kinderjury en bepalen welke twee boeken de Kinderjury winnen. Er wordt één boek gekozen voor de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar en één boek voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar. Op 2 juni worden de nominaties voor de Kinderjury bekendgemaakt en 23 juni is bekend wie de winnaars zijn. Door hun stem uit te brengen maken kinderen kans op een stapel boeken net zo groot als zijzelf!

Leesteam

Het Kinderboekenweek Leesteam bestaat uit negen enthousiaste, leesgierige kinderen die de afgelopen weken enorm hun best gedaan hebben zoveel mogelijk boeken te lezen én kinderen aan te zetten dit ook te doen. De leden van  het Leesteam hebben samen een workshop boeken beoordelen gevolgd en plaatsen nu hun uitgebreide mening over gelezen boeken op Kinderboekenweek.nl. Daarnaast zijn ze actief op sociale media en delen ze hun boeken- en leestips via interviews in de krant, online artikelen en podcastbezoeken.

Tiplijst

Een comité, bestaande uit professionals die werkzaam zijn in de jeugdboekenbranche, stelt ieder jaar een lijst op van 50 titels . Deze titels dienen als inspiratie en houvast voor kinderen bij de Leesweken en de Stemweek. De lijst bestaat uit 25 titels voor de leeftijdscategorie van 6-9 jaar en 25 titels voor de leeftijd van 10-12 jaar. Het zijn geen nominaties, want alle boeken die verschenen in 2020 maken kans om de Kinderjury 2021 te winnen. Op de website van de Kinderboekenweek staat de volledige lijst.

Kinderjury

Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen de Kinderjury en bepalen met elkaar welk boek de belangrijkste lezersprijs voor kinderboeken krijgt. De Kinderjury, de lezersprijs van de Kinderboekenweek, is een prijs voor kinderboeken die helemaal door kinderen zelf wordt bepaald. Het doel van de prijs is zoveel mogelijk kinderen in aanraking brengen met nieuwe boeken en het leesplezier te vergroten. Afgelopen jaar won De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen (Lannoo) van Andy Griffiths, geïllustreerd door Terry Denton en vertaald door Edward van de Vendel, de lezersprijs in de categorie 6-9 jaar. In de categorie 10-12 jaar won Vet koel – Het leven van een Loser (De Fontein) van Jeff Kinney en vertaald door Hanneke Majoor.

 

 

Volgend Artikel

CPNB Top 100 Boekenmarktcijfers 2020

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img