Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Stichting CPNB maakt zich klaar voor de toekomst met vernieuwde rvt

Geschreven doorMarloes Derks

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img
Stichting CPNB heeft vandaag de samenstelling van haar nieuwe raad van toezicht bekendgemaakt. Nabila Bouabbouz treedt als zesde lid toe en maakt daarmee de formatie compleet. De nieuwe raad van toezicht is ingesteld naar aanleiding van nieuwe afspraken in het gewijzigde convenant tussen de CPNB en haar partners De Koninklijke Boekverkopers bond (KBb), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB).
Raad van toezicht Stichting CPNB

V.l.n.r. Hans Willem Cortenraad (voorzitter), Maaike le Noble, René Repko, Eveline Aendekerk (directeur-bestuurder), Nabila Bouabbouz, Sam Hermans, Ad Peek
(foto: Jan Reinier van der Vliet)

Het nieuwe convenant is op 1 juli 2022 in werking getreden en beschrijft de afspraken over promotie van het Nederlandse boek door de CPNB namens het collectieve boekenvak. De wens deze afspraken aan te laten sluiten op de huidige tijd bestond al langer en is met de inwerkingtreding deze zomer werkelijkheid geworden.

Een van de wijzigingen in het convenant betreft de governance van de CPNB. In deze governance ligt vast hoe de organisatie bestuurd zou moeten worden. Oorspronkelijk had de CPNB een bestuur van zes leden (twee per convenantpartner). In de nieuwe governance is dit model aangepast naar een bestuursmodel dat aansluit op het huidige bestuursbeleid. In dat model staat een directeur-bestuurder aan het hoofd van de organisatie, gesteund door de raad van toezicht (rvt). Deze rvt bestaat uit zes personen: drie uit het boekenvak (van elke convenantpartner één), en drie onafhankelijke leden die aanvullende expertise meebrengen, bijvoorbeeld op het gebied van marketing of finance. De voorzitter van de rvt wordt gevraagd uit een van de onafhankelijke leden.

Vanuit het collectieve boekenvak nemen Ad Peek, algemeen directeur Van der Velde Boeken, Maaike Le Noble, directeur van Meulenhoff Boekerij en Sam Hermans, directeur van de Bibliotheek Den Haag plaats. Nabila Bouabbouz werkt al jarenlang in verschillende posities voor de gemeente Amsterdam en brengt daarmee een berg aan ervaring in het publieke domein met zich mee. Naast Bouabbouz hebben René Repko en Hans Willem Cortenraad zitting in de raad. Repko heeft jarenlange leidinggevende ervaring in verschillende retailmarketingfuncties, waaronder bij HEMA. Hans Willem Cortenraad werkte achttien jaar als algemeen directeur van logistiek dienstverlener CB en heeft de rol van voorzitter van de rvt op zich genomen.

Met het nieuwe convenant wordt de CPNB nog beter in positie gebracht om de belangrijkste doelen van het collectief tot uiting te brengen, met als missie het leven van mensen in Nederland te verrijken door ze meer boeken te laten lezen en zo een bijdrage te leveren aan een brede leescultuur.

Hans Willem Cortenraad, voorzitter raad van toezicht CPNB: ‘De totstandkoming van dit nieuwe convenant en de bijbehorende rvt met de partners KBb, GAU en VOB bekrachtigen nogmaals de wens en de noodzaak samen te werken in het belang van het Nederlandstalige boek in het algemeen en het lezen in het bijzonder.’

Eveline Aendekerk, directeur-bestuurder CPNB: ‘De afgelopen jaren hebben nog maar eens bewezen hoe waardevol het is dat we de krachten in het boekenvak bundelen. Ik ben blij met de vernieuwing van de organisatie. Het laat zien dat we met z’n allen met de tijd meegaan. Het geeft bovendien extra vertrouwen om door te gaan op de ingeslagen weg: onze missie de lezer centraal te stellen, waardoor mensen meer boeken gaan lezen en vaker hun weg naar boekhandel en bibliotheek weten te vinden.’

Volgend Artikel

Vernieuwde opzet Griffels en Penselen

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img