Tien titels op longlist Het Gouden Kookboek
Kleine Aap verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2026
Statement tegen lastercampagne kinderboeken

Tien kookboekenschrijvers hebben zojuist te horen gekregen dat ze kans maken op Het Gouden Kookboek 2020. Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. De vakjury heeft tien titels uitgekozen die pronken op de longlist. Volgende week dinsdag maakt de vakjury de shortlist van Het Gouden Kookboek bekend. Aan de vooravond van de Kookboekenweek, op donderdag 5 november, wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.
Tien kookboekenschrijvers hebben zojuist te horen gekregen dat ze kans maken op Het Gouden Kookboek 2020. Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. De vakjury heeft tien titels uitgekozen die pronken op de longlist. Volgende week dinsdag maakt de vakjury de shortlist van Het Gouden Kookboek bekend. Aan de vooravond van de Kookboekenweek, op donderdag 5 november, wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.
Dit is de longlist voor Het Gouden Kookboek 2020:
- Beiroet – Merijn Tol (Nijgh & Van Ditmar)
- Chef Toub: Lekker Arabisch – Mounir Toub (Kosmos Uitgevers)
- De wijnboer – Olle Swets en Charlotte Marres (Nijgh & Van Ditmar)
- Home Made Basics – Yvette van Boven (Nijgh & Van Ditmar)
- Inmaken – Jonah Freud en Noni Kooiman (Nijgh & Van Ditmar)
- Kimchi – Ae Jin Huys (Lannoo)
- Over inpakken – Meneer Wateetons en Rene Zanderink (Fontaine Uitgevers)
- Spicy Chef – Soenil Bahadoer en Hassnae Bouazza (Nijgh & Van Ditmar)
- Vis voor beginners – Mirjam van der Rijst en Harold Pereira (Fontaine Uitgevers)
- Wereldse bouillons – Marianne Snel (Nieuw Amsterdam)
Vakjury
Afgelopen jaren werd de winnaar van Het Gouden Kookboek altijd bekendgemaakt op de Avond van het Kookboek. Helaas kan deze avond dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. De vakjury van Het Gouden Kookboek bestaat dit jaar uit: Bart van Aken (boekhandel Paard van Troje in Gent), Daan van der Valk (boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem), Jonneke de Zeeuw (Culinair publicist en influencer), Makkie Mulder (voorzitter en voormalig hoofdredacteur van Delicious) en Sarriel Taus (culinaire duizendpoot en ondernemer).
Kookboekenweek
Tijdens de Kookboekenweek vieren de boekhandel en bibliotheek het kookboek en de liefde voor lekker eten. Ze stallen de mooiste, beste, informatiefste en meest verrassende kookboeken uit en organiseren workshops, proeverijen en lezingen (onder voorbehoud in verband met corona). De Kookboekenweek loopt van 6 t/m 15 november.