Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Tot stof van Felix Weber wint Gouden Strop 2017

img Terug naar overzicht

John Kuipers en Gerrit Barendrecht winnen belangrijkste thrillerprijzen 2023
img

Dit zijn de tien kanshebbers voor de titel Beste Boek voor Jongeren 2023
img

De Gouden Strop is dit jaar gewonnen door Felix Weber met zijn boek Tot stof (Boekerij). Hij ontving de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller uit handen van juryvoorzitter Anniko van Santen in RTL Late Night. De Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige thrillerdebuut, is gegaan naar Jan Van der Cruysse voor Bling bling. Diamantroof in Delhi (Davidsfonds). De bekendmaking van deze twee prijzen is de aftrap voor de Spannende Boeken Weken die nog tot en met 25 juni duren. De Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Deon Meyer schreef De vrouw in de blauwe mantel, dat tijdens de campagne door boekhandels cadeau wordt gedaan bij aankoop van € 12,50 aan spannende boeken.

De Gouden Strop

Felix Weber is het pseudoniem van Gauke Andriesse, hij won in 2011 ook De Gouden Strop met De handen van Kalman Teller. ‘Een bijzondere subtiele page-turner’, valt in het juryrapport te lezen, ‘Een van de zeldzame keren dat de term ‘literaire thriller’ geen valse verwachtingen schept. Verhaallijnen dansen om elkaar heen tot ze elkaar vinden, personages gaan onder je huid en in je hart zitten.’ De Gouden Strop bestaat dit jaar 31 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Er is een geldprijs van € 10.000,- aan verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. De andere genomineerde titels waren Handschrift van de duivel van Donald Nolet (Cargo TRC), Later als ik dood ben van Ilse Ruijters (The House of Books), Nemesis van Simon de Waal (Lebowski) en Samen van Anita Terpstra (Cargo). De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter voorzitter Anniko van Santen (presentator AVRO-Tros), Els Roes (Thrillers & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids), Marian van Leth (oud-directeur BiblioNu Venray/Horst), Erik de Vries (recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Soraya Vink (thrillerredacteur en recensent bij hebban.nl).

Lees hier het juryrapport van Tot stof >

Schaduwprijs

De Belgische Jan Van der Cruysse won met zijn debuut al de Diamanten Kogel en de Hercule Poirotprijs in Vlaanderen. Het juryrapport roemt de soepele schrijfstijl: ‘Via unieke, veelkleurige karakters ontrolt zich een plot dat je stevig in de greep houdt. Geen moment heeft de lezer de neiging het boek neer te leggen, ondanks de opmerkelijke dikte van ruim 500 pagina’s.’ De Schaduwprijs beleefde haar 21ste editie en is genoemd naar de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000,- en een kunstwerk van Daan Jippes. De andere twee genomineerden waren Dooie dagen van Pim Hermans (Mosae Libro) en Maakbaar van Mariette Zweers (Ambo | Anthos). De jury van de Schaduwprijs bestaat uit juryvoorzitter Peter Römer (auteur en voorzitter Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs), John Brosens (auteur, GNM bestuur), Isa Maron (auteur, GNM bestuur), Linda Jansma (auteur, GNM lid) en Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard).

Lees hier het juryrapport van Bling bling. Diamantroof in Delhi >

Spannende Boeken Weken

Het Geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel is gedrukt in een oplage van 350.000 exemplaren. Auteur Deon Meyer toert tijdens de Spannende Boeken Weken langs tientallen boekhandels door heel Nederland om te signeren en lezers te ontmoeten. Naast auteur is Meyer ook gepassioneerd fotograaf: hij maakt foto’s van de landschappen in zijn boeken. De foto’s die in sommige gevallen ook zijn boekomslagen sieren, worden tijdens de Spannende Boeken Weken in tien openbare bibliotheken geëxposeerd.

Foto Gauke Andriesse: HH.
Foto Jan Van der Cruysse: Thomas Sweertvaegher.

Volgend Artikel

5de Poëzieweek zorgt voor recordverkoop

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img