Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Vele bekende en onbekende Nederlanders lezen voor tijdens Het Nationale Voorleesontbijt

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Vanmorgen zijn De Nationale Voorleesdagen feestelijk van start gegaan met Het Nationale Voorleesontbijt. In bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven door het hele land werd voorgelezen aan peuters en kleuters uit het Prentenboek van het Jaar 2019 “Een huis voor Harry” (2017, Querido), geschreven door Leo Timmers.

In een notendop

 • H.K.H. Prinses Laurentien las voor aan een enthousiaste groep kleuters op de Corantijnschool in Amsterdam, waar auteur en illustrator Leo Timmers ook aanwezig was.
 • Vele bekende Nederlanders lazen voor: Diederik Jekel, Lieke van Lexmond, Daphne Deckers, Jesse Klaver, Henk Krol, Noraly Beyer, de ministers Ingrid van Engelshoven, Hugo de Jonge en Arie Slob en vele anderen lieten zo zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden.
 • Ook lokale helden deden mee: er werd voorgelezen door burgemeesters, politici, brandweermensen, columnisten, acteurs, presentatoren, zangers, rappers, wethouders en wijkagenten.
 • Voor het eerst werd bij Het Nationale Voorleesontbijt ook in andere talen dan het Nederlands voorgelezen, door Akwasi (Engels), Saïda Benali (Arabisch) en Alain Caron (Frans).
 • Voorlezen heeft niet alleen een positief effect op woordenschat en tekstbegrip, maar zorgt ook voor een sterkere band tussen (groot)ouder door middel van interactief (voor)lezen. Kijk voor meer informatie op www.leesmonitor.nu/nl/voorlezen

De Nationale Voorleesdagen 2019

De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de CPNB. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen van 0 t/m 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of hier hulp bij nodig hebben. Het is van belang dat kinderen al vanaf jonge leeftijd gestimuleerd worden om te lezen en het plezier van lezen ontdekken. De 16e editie van De Nationale Voorleesdagen duurt nog tot en met zaterdag 2 februari.

Leo Timmers over Een huis voor Harry

Kleuters en peuters door het hele land maakten deze ochtend kennis met de verdwaalde kat Harry uit het Prentenboek van het Jaar 2019 Een huis voor Harry. Auteur/illustrator Leo Timmers is overdonderd door het succes van zijn boek:

‘Als Vlaming had ik geen idee wat de impact was van de verkiezing van Prentenboek van het Jaar. Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat mijn kleine verhaal zo onder de aandacht komt en vele kinderen Harry leren kennen. In deze wereld, die voor hen steeds groter wordt, moeten zij net als Harry hun weg zoeken, met vallen en opstaan. Door voor te lezen delen we ontelbare personages en verhalen met onze kinderen, en zeggen we eigenlijk: in jouw zoektocht sta je niet alleen!’

De CPNB interviewde Leo Timmers bij hem thuis in Brussel. Bekijk het filmpje hier: www.nationalevoorleesdagen.nl/interview-leo-timmers/.

Mini-editie mét app

Het Prentenboek van het Jaar verschijnt in een mini-editie inclusief een meertalige app. In deze app komt het boek tot leven door middel van augmented reality techniek en wordt het boek voorgelezen in een taal naar keuze. De mini-editie is tijdens de campagneperiode (23 januari t/m 3 februari 2019) verkrijgbaar bij de boekhandel voor € 5,25. Ook de app is vanaf dan beschikbaar voor Android en iOS.

Download de app

In dit filmpje zie je hoe het in zijn werk gaat

Prentenboek TopTien

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2019 uit de prentenboeken die in 2017 verschenen. Naast Een huis voor Harry hebben zij nog negen andere prentenboeken gekozen, die de Prentenboek TopTien vormen. De TopTien is te vinden op www.nationalevoorleesdagen.nl.

Voorlezen in de moedertaal

Een huis voor Harry is tijdens De Nationale Voorleesdagen als mini-editie te koop in de boekhandel voor € 5,25, inclusief gratis app. De Leescoalitie heeft in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en Uitgeverij Querido dit jaar voor het eerst vijf vertalingen van het Prentenboek van het Jaar in luisterversie beschikbaar gesteld, om zo ook het voorlezen in meertalige gezinnen te stimuleren. In de app wordt voorgelezen in de volgende talen: Arabisch, Engels, Frans, Nederlands, Spaans en Turks. De vertalingen in de app zijn ingesproken door bekende Nederlanders met ‘roots’ in een ander taalgebied: Alain Caron, Akwasi, Eva Laurenssen, Fidan Ekiz en Saïda Benali. Noraly Beyer heeft de Nederlandse versie ingesproken. De app is tijdens De Nationale Voorleesdagen in de appstore verkrijgbaar voor Android en iOS.

Voorleestips

 • Een boek kiezen: Er is altijd wel een geschikt boek te vinden dat op dat moment past bij de belevingswereld van een kind. Denk eens aan de volgende situaties: misschien is er in het gezin een baby op komst, wordt het kind zindelijk of leert het tandenpoetsen. Dagelijkse gebeurtenissen kunnen een aanknopingspunt zijn voor de keuze van een verhaal.
 • Voorleesrituelen: Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen.  Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Voorlezen werkt daarom het best op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op afleiding. Voorleestijd is de tijd waarin ouder en kind samen kunnen kijken, luisteren, praten en lachen.
 • Voor meer voorleestips, kijk op www.nationalevoorleesdagen.nl/nieuws/.

Feitjes over voorlezen

 • Voorlezen blijkt het meest effectief als ouders voorlezen in de taal die zij het best beheersen. De moedertaal verbindt de ouders en het kind sterk met elkaar en dat is een belangrijke voorwaarde voor effectief voorlezen.
 • Het (voor)lezen van digitale kinderboeken heeft een positief effect op het verhaalbegrip, de taalontwikkeling en de woordenschat.
 • Neem contact op voor meer voorleesfeitjes of kijk op www.leesmonitor.nu/nl/voorlezen

Snelweg Sprookjes: voorleesplezier in de auto

Partner van De Nationale Voorleesdagen 2019 is Snelweg Sprookjes, een nieuwe interactieve voorleesapp van Volkswagen, speciaal voor kinderen. Dagelijks brengen duizenden kinderen tijd door in de auto en met de app creëert Volkswagen een interactief voorleesmoment voor het hele gezin. In de Snelweg Sprookjes spelen objecten langs de snelweg, de tijd, het weer en het overige verkeer een actieve rol en beleef je samen iedere keer een ander avontuur. Bekende kinderboekenschrijvers, zoals Joke van Leeuwen en Daan Remmers de Vries hebben verhalen geschreven, die in de Snelweg Sprookjes app tot leven komen. Dit sluit aan bij de belofte van De Nationale Voorleesdagen: voorlezen maakt je leuker! 

Foto’s Voorleesontbijten

 

De Nationale Voorleesdagen 2019

Zie meer foto’s op onze Flickr-pagina >

(Foto Janiek Dam)

Volgend Artikel

Nederland Leest 2020 van start

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img