Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Vijf kookboeken gaan strijd aan om titel Het Gouden Kookboek 2019

img Terug naar overzicht

Ode aan vrijheid van de literatuur op 72ste Boekenbal
img

Tsead Bruinja schrijft Boekenweekgedicht 2023
img

Voor vijf kookboekenschrijvers wordt het een spannende tijd: vijf kookboeken maken kans op de titel Het Gouden Kookboek 2019. Voorzitter Janny van der Heijden maakte namens de vakjury vandaag de nominaties bekend in het radioprogramma Gijs 2.0 op NPO Radio 2: Bouillon van Jean Beddington (Karakter), Brits bakboek van Regula Ysewijn (Carrera Culinair), Eten met nijntje van Samuel Levie (Mercis), Indorock van Vanja van der Leeden (Nijgh Cuisine) en Najat van Najat Kaanache (Luitingh-Sijthoff). Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Aan de vooravond van de Kookboekenweek, op donderdag 7 november, wordt de winnaar bekendgemaakt. De vakjury van Het Gouden Kookboek gaat nu verschillende recepten uit alle genomineerde kookboeken bereiden en aan de hand van hun bevindingen besluiten zij wie dit jaar Het Gouden Kookboek wint. In 2018 was Jigal Krant met TLV de trotse winnaar.

De vakjury over de shortlist van Het Gouden Kookboek:

  • Bouillon – Jean Beddington (Karakter) ‘Een geweldig basisboek van een ervaren chef. Als je de inhoud van dit boek onder de knie krijgt, kun je écht koken.’
  • Brits bakboek – Regula Ysewijn (Carrera Culinair) ‘Een must voor bakliefhebbers, geschreven door het Belgische jurylid van The Bake Off.’
  • Eten met nijntje – Samuel Levie (Mercis) ‘5 verhalen en 40 recepten rond het beroemdste konijn ter wereld. Met het aanleren van liefde voor eten kun je niet vroeg genoeg beginnen!
  • Indorock – Vanja van der Leeden (Nijgh Cuisine) ‘Dit boek rockt aan alle kanten. De Indonesische keuken op een uitdagende en eigenzinnige manier.
  • Najat – Najat Kaanache (Luitingh-Sijthoff) ‘Een prachtig gefotografeerd, toegankelijk kookboek van een chef die al 2 jaar op rij de prijs won van Worlds Best Moroccan Cuisine.

Kookboeken blijven populair

Kookboeken doen het al een aantal jaren ontzettend goed in Nederland. Dit jaar doen kookboeken het zowel in afzet als omzet beter dan de markt. Zo steeg de verkoop van kookboeken het afgelopen jaar (in omzet) ten opzichte van het jaar hiervoor met 4,2% *. Of dat nou dieet gerelateerde kookboeken zoals Slimmer slank met Sonja van Sonja Bakker, gezonde receptenboeken of een echt chefs kookboek zoals Jamie’s VEG van Jamie Oliver of Simpel van topchef Yotam Ottolenghi zijn, kookboeken blijven zeer populair op de Nederlandse keukentafel.

Kookboekenweek

Van 8 t/m 17 november is het Kookboekenweek. Ruim een week vieren boekhandel en bibliotheek mooie kookboeken en de liefde voor lekker eten. Daarnaast liggen ze vol met de mooiste, leukste, beste, informatiefste en coolste kookboeken.

Avond van Het Gouden Kookboek

Op de vooravond van de Kookboekenweek, donderdag 7 november, vindt voor de derde keer de Avond van Het Gouden Kookboek plaats. Op dit smakelijke feest komt de hele kookboekenwereld samen en reikt de vakjury Het Gouden Kookboek uit. De vakjury van Het Gouden Kookboek bestaat uit Janny van der Heijden (culinair publiciste en voorzitter), Jonah Freud (de Kookboekhandel en Parool), Daan van der Valk (Boekhandel H. de Vries), Ronald Giphart (schrijver en culinair journalist) en Makkie Mulder (voormalig hoofdredactrice Delicious).

Amsterdam Symposium on the History of Food, Foodie Festival en delicious.publieksprijs

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren tijdens de Kookboekenweek op 15 en 16 november het vijfde Amsterdam Symposium on the History of Food en het Foodie Festival, een festival waarbij het kookboek centraal staat. Op het symposium wordt de Johannes van Damprijs uitgereikt aan de Franse topchef Alain Passard, hij ontvangt deze oeuvreprijs omdat hij zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Verder zet delicious.magazine kookboeken volop in de schijnwerpers in aanloop naar de Kookboekenweek met de delicious.publieksprijs. Uit de populairste kookboeken van het afgelopen jaar, die passen bij het delicious.-gevoel, stelde delicious.magazine een top 5 samen. Van 22 oktober t/m 15 november bepaalt het publiek welk van deze vijf kookboeken de delicious.publieksprijs wint. De genomineerden van de delicious.publieksprijs zijn:

  • De bijbel van de Franse keuken – Alain Caron (Carrera Culinair)
  • Home Sweet Home XMAS – Yvette van Boven (Fontaine Uitgevers)
  • Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland – Charlotte en Onno Kleyn (Amsterdam University Press) • Masterclass cakes – Rutger van den Broek (Carrera Culinair)
  • Smokey Goodness Winter – Jord Althuizen (Kosmos Uitgevers)

*Bron: Gfk, cijfers in de periode week 1 t/m week 40 2019 t.o.v. 2018

Volgend Artikel

Tom Lanoye schrijft Poëziegeschenk 2019

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img