Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Vijf kookboeken maken kans op Het Gouden Kookboek 2021

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

• Uitreiking van Het Gouden Kookboek 2021 op de Avond van het Kookboek
• Kookboekenweek loopt van 5 t/m 14 november

Vijf smakelijke boeken zijn geselecteerd voor de shortlist van Het Gouden Kookboek 2021. De vakjury onder leiding van Nadia Zerouali heeft vandaag de shortlist bekendgemaakt. De juryleden hebben de vijf kookboeken gekozen door gerechten te koken en proeven uit de tien kookboeken die geselecteerd waren voor de longlist. Op 4 november tijdens de Avond van het Kookboek wordt de uiteindelijke winnaar van Het Gouden Kookboek bekendgemaakt. De dag erna begint de Kookboekenweek die duurt van 5 t/m 14 november.

De vijf kanshebbers op de titel Het Gouden Kookboek 2021

De vakjury heeft de shortlist vastgesteld met de vijf smakelijkste kookboeken van 2021. De kanshebbers op Het Gouden Kookboek 2021 zijn:
 
De bijbel van de Indiase keuken (Carrera Culinair) van Paulami Joshi
 
Een Kookboek (Lannoo / TerraLannoo) van Seppe Nobels
 
Homakase (Nijgh Cuisine) van Oof Verschuren
 
Job & Perry: een klootzak-proof kookboek (Carrera Culinair / Overamstel) van Job Pattinasarany & Perry de Man
 
Toko Lo (Carrera  Culinair / Overamstel) van Lola van Ruler
 

 

Het Gouden Kookboek 2021

De winnaar van Het Gouden Kookboek 2021 wordt bekendgemaakt aan de vooravond van de Kookboekenweek: op de  Avond van het Kookboek, op 4 november in restaurant Droog in Amsterdam. Tijdens de Avond van het Kookboek worden de smaakpapillen geprikkeld met culinaire hoogstandjes en vieren we de liefde voor kookboeken en lekker eten. Het Gouden Kookboek wordt jaarlijks toegekend aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. In 2020 won Yvette van Boven met Home Made Basics Het Gouden Kookboek, in 2019 won Vanja van der Leeden met Indorock, in 2018 was dit Jigal Krant met TLV en in 2017 won Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol.

Vakjury

In de vakjury zitten culinaire fijnproevers en lezers: Jonneke de Zeeuw (culinair publicist en influencer), Bart van Aken (boekverkoper van het jaar in 2013, zaakvoerder van catering Chère Jeanne), Sarriel Taus (eigenaar van restaurant Droog) en Anke Hermkes (marketeer bij Boekhandel Van Piere te Eindhoven, met als specialisatie kookboeken). Voormalig winnaar van het Gouden Kookboek 2017, Nadia Zerouali is voorzitter van de vakjury 2021.

Nadia Zerouali, juryvoorzitter:Wat een eer en wat tof om met deze vakjury een enorme stapel met superdiverse kookboeken te beoordelen. We duiken de keuken in en op basis daarvan kiezen we het winnende Gouden Kookboek 2021. Zo spannend, deze culinaire reis door het Nederlandse en Vlaamse kookboekenlandschap.

De Kookboekenweek
Boekhandels en bibliotheken zullen uitpakken met de mooiste, beste, informatiefste en meest verrassende kookboeken in hun schappen. Ze organiseren workshops, proeverijen en lezingen door het hele land. De Kookboekenweek loopt van 5 t/m 14 november 2021. 

Stijging in verkoop van kookboeken

Na een aantal stabiele jaren zagen we in 2020 het aantal verkochte kookboeken flink stijgen: Nederlanders kochten 9% meer kookboeken dan in 2019. Tot nu toe is de year to date afzet in 2021 ongeveer gelijk aan 2020. Dit is feestelijk nieuws voor kookboekenauteurs, uitgeverijen en (amateur)koks.

Volgend Artikel

Tekenaar Dick Bruna overleden

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img