Vijf kookboeken strijden om Het Gouden Kookboek
Longlist Hebban Debuutprijs 2025 bekend
Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel

Voor vijf kookboekenschrijvers is het een spannende tijd: hun kookboeken maken kans om Het Gouden Kookboek 2020 te winnen. De vakjury heeft vandaag de shortlist bekendgemaakt en dat zijn: Home Made Basics (Nijgh & Van Ditmar) van Yvette van Boven, Inmaken (Nijgh & Van Ditmar) van Jonah Freud en Noni Kooiman, Spicy Chef (Nijgh & Van Ditmar) van Soenil Bahadoer en Hassnae Bouazza, Vis voor beginners (Fontaine Uitgevers) van Mirjam van der Rijst en Harold Pereira en Wereldse bouillons (Nieuw Amsterdam) van Marianne Snel.
Voor vijf kookboekenschrijvers is het een spannende tijd: hun kookboeken maken kans om Het Gouden Kookboek 2020 te winnen. De vakjury heeft vandaag de shortlist bekendgemaakt en dat zijn: Home Made Basics (Nijgh & Van Ditmar) van Yvette van Boven, Inmaken (Nijgh & Van Ditmar) van Jonah Freud en Noni Kooiman, Spicy Chef (Nijgh & Van Ditmar) van Soenil Bahadoer en Hassnae Bouazza, Vis voor beginners (Fontaine Uitgevers) van Mirjam van der Rijst en Harold Pereira en Wereldse bouillons (Nieuw Amsterdam) van Marianne Snel.
De vakjury onder leiding van Makkie Mulder (voormalig hoofdredacteur van foodmagazine Delicious.) heeft over de vijf genomineerde kookboeken een kort lovend statement gegeven. De vakjury gaat de komende weken verschillende recepten uit alle genomineerde kookboeken bereiden en aan de hand van hun bevindingen besluiten zij wie Het Gouden Kookboek 2020 wint.
Kookboeken populair
Kookboeken doen het ontzettend goed in Nederland, in de eerste drie kwartalen van 2020 werden circa 5% meer kookboeken verkocht ten opzichte van 2019. Tijdens maar ook na de lockdown gingen Nederlanders aan de slag met hun kookkunsten en kookten thuis onverminderd door. Opvallend is dat ook na het einde van de intelligente lockdown in juni iedere maand meer kookboeken werden verkocht ten opzichte van dezelfde periode in 2019.
Jurylid en boekhandelaar Daan van der Valk: ‘Mensen zijn nieuwsgierig naar andere keukens en de kookboeken van nu zijn van zo’n hoge kwaliteit dat je er een hele nieuwe wereld mee in huis kan halen. Door de coronacrisis merk je dat er meer tijd, geld en aandacht ontstaat om thuis lekker te koken. Kookboeken brengen de mensen inspiratie juist nu en tijdens de feestdagen, waarbij mensen niets liever willen dan met het gezin een heerlijke maaltijd eten en tijd doorbrengen met elkaar.’
Shortlist
- Home Made Basics – Yvette van Boven (Nijgh & Van Ditmar)
‘Een XL comfortfood boek waar je niet snel op uitgekeken zult zijn. Yvette van Boven zorgt voor munitie voor elk moment van de dag. Moeiteloos mixt zij traditie en trend en verleidt ze je tot koken met sprankelende en niet ingewikkelde recepten.’
- Inmaken – Jonah Freud en Noni Kooiman (Nijgh & Van Ditmar)
‘Een echt kookboek, door Jonah Freud en Noni Kooiman gevuld met meer dan 300 recepten. Het ambacht van inmaken op een indrukwekkend, krachtige en moderne manier vormgegeven. Een verslavend naslagwerk waar met groot plezier uit gekookt zal worden.’
- Spicy Chef – Soenil Bahadoer en Hassnae Bouazza (Nijgh & Van Ditmar)
‘Soenil Bahadoer vertelt openhartig over de rol van eten in zijn leven en carrière als tweesterren-chef in zijn restaurant De Lindenhof. Prachtig opgetekend door Hassnae Bouazza. Over het belang en invloed van zijn roots, de reizen die hij maakte en de vertaling naar zijn keuken in Brabant. Vol geuren, kleuren en bijzondere ingrediënten. Met gerechten vol herinneringen die je als thuiskok nu in je eigen keuken kunt bereiden.’