Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Vijf kookboeken strijden om Het Gouden Kookboek

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img

Voor vijf kookboekenschrijvers wordt het een spannende tijd: hun kookboeken maken kans Het Gouden Kookboek 2018 te winnen. De vakjury heeft vandaag de nominaties bekendgemaakt.

De nominaties voor Het Gouden Kookboek 2018 zijn:

Bijdendijk: een keuken voor de Lage Landen (Nijgh Cuisine) van Joris Bijdendijk;

Home Sweet Home XMAS: bergen makkelijke recepten voor een onbezorgd (kerst)feest (Fontaine Uitgevers) van Yvette van Boven;

TLV: recepten en verhalen uit Tel Aviv (Nijgh Cuisine) van Jigal Krant;

Mari plukt de dag: in 4 seizoenen, 607 recepten en 1001 tips & trucs (Carrera Culinair) van Mari Maris;

Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz (Mark Media & Art) van Maroeska Metz.

Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Aan de vooravond van de Kookboekenweek, op vrijdag 9 november, wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. De vakjury o.l.v. Janny van der Heijden heeft over de vijf genomineerde kookboeken een kort lovend statement gegeven (hyperlink). Zij gaan nu verschillende recepten uit alle genomineerde kookboeken bereiden en aan de hand van hun bevindingen besluiten zij wie wint. In 2017 waren Nadia Zerouali en Merijn Tol met Souq de trotse winnaars.

Kookboeken blijven populair
Kookboeken doen het al een aantal jaren ontzettend goed in Nederland en vormen het snelst groeiende genre in boekenland. Zo steeg in het laatste kwartaal van 2017 de verkoop van kookboeken ten opzichte van 2016 met 3,5% *. Of dat nou dieet gerelateerde, gezonde receptenboeken zijn of een echt chefs kookboek zoals Simpel van topchef Yotam Ottolenghi, kookboeken blijven zeer populair op de Nederlandse keukentafel. Zo staat Ottolenghi al drie weken op de nummer 1 in De Bestseller 60 en dat is een unicum.

Avond van het Kookboek
Op de vooravond van de Kookboekenweek, vrijdag 9 november, vindt voor de tweede keer de Avond van het Kookboek plaats. Op dit smakelijkste feest van het jaar komt de hele kookboekenwereld samen en reikt de vakjury Het Gouden Kookboek uit. De vakjury van het Gouden Kookboek bestaat uit Janny van der Heijden (culinair publiciste en voorzitter), Jonah Freud (de Kookboekhandel en Parool), Daan van der Valk (Boekhandel H. de Vries), Ronald Giphart (schrijver & culinair journalist) en Makkie Mulder (voormalig hoofdredactrice Delicious).

Paul de Leeuw en Kookboekenweekgeschenk
Het Kookboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven en samengesteld door amuseur en – zoals hij zelf zegt – kiloknaller Paul de Leeuw. De titel is Smaakmaker: ‘Bij wie crème fraîche in de aders vloeit’  en wordt tijdens de Kookboekenweek, van 10 t/m 18 november, cadeau gedaan door de (kook)boekhandel bij aankoop van € 19,50 aan kookboeken. 

Amsterdam Symposium on the History of Food en Foodie Festival
De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren tijdens de Kookboekenweek op 16 en 17 november het vijfde Amsterdam Symposium on the History of Food en het Foodie Festival, een festival waarbij het kookboek centraal staat. Op het symposium wordt de Johannes van Damprijs uitgereikt aan de invloedrijke chef Alice Waters, zij ontvangt deze oeuvreprijs omdat zij zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

De Kookboekenweek gaat dit jaar samen met thema Voeding van Nederland Leest 
Elk jaar in november is er ook de leesbevorderingscampagne Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland. Dit jaar staat Nederland Leest in het teken van Voeding en komen vijf sub-thema’s aan bod: Koken, Cultuur en lifestyle, Gezondheid, Voedingstechnologie en Milieu. De Kookboekenweek is de uitgelezen kans om het sub-thema ‘koken’, van Nederland Leest, extra op smaak te brengen. Een maand lang aandacht voor eten in boekhandel en bibliotheek zal niet onopgemerkt blijven.

*Bron: https://www.kvbboekwerk.nl/actueel/boekverkoop-blijft-groeien

Volgend Artikel

Zeven films in race voor Parel voor de Beste Boekverfilming

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img