Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Voor Joseph en zijn broer van Christa Anbeek is het Beste Spirituele Boek 2019

img Terug naar overzicht

Rima Orie en Zoulfa Katouh vallen in de prijzen op BoekTok Live
img

Gouden Boek voor Dummie de mummie en de gouden scarabee
img

Voor Joseph en zijn broer van Christa Anbeek (Uitgeverij Ten Have) is de winnaar van de publieksprijs Beste Spirituele Boek 2019. Dat is zojuist bekendgemaakt in het KRO-NCRV tv-programma Jacobine om 17:40 op NPO2.

Voor Joseph en zijn broer

In Voor Joseph en zijn broer schrijft Anbeek over de zelfmoord van haar vader en broer, maar ook over de komst van haar kleinzoon. ‘Hoe kom ik van treurigheid naar verwondering?’ vraagt ze zichzelf in het boek af. Daarnaast filosofeert ze over het belang van spelen: zonder spelen kunnen individuele levens stranden, maar kan ook een samenleving ontwricht raken. Voor Joseph en zijn broer is een opvallende winnaar: de shortlist voor het Beste Spirituele Boek 2019 werd gedomineerd door praktische spirituele handboeken voor onder andere minimalistisch leven en meditatieve boswandelingen, maar het overgrote deel van de stemmen ging naar Voor Joseph en zijn broer, een indringend persoonlijk verhaal.

Christa Anbeek

Christa Anbeek is theologe en werkte jarenlang als spiritueel verzorger met psychiatrische patiënten, die ze in Voor Joseph en zijn broer ook een stem geeft. Ze is bekend van Overlevingskunst (2010) en van de bestseller De berg van de ziel (2013), die ze samen met Ada de Jong schreef. Belangrijke thema’s in haar boeken zijn de dood en de kunst van het leven. 

Shortlist Beste Spirituele Boek 2019

De andere genomineerde titels voor het Beste Spirituele Boek 2019 waren In negen stappen naar innerlijke bloei van Lisette Thooft (Boekerij), Minimalisme van Joshua Fields Milburn en Ryan Nicodemus (Luitingh-Sijthof), Paradijs in de polder van Arita Baaijens (Atlas Contact) en Shinrin Yoku van Annette Lavrijsen (Ambo|Anthos). Deze shortlist werd samengesteld door een comité bestaande uit Jacobine Geel (presentatrice KRO-NCRV, theologe en voorzitter GGZ Nederland), Marije van Beek (redacteur Trouw), Kitty van Geerts (Boekhandel De Kler in Leidsenhage) en Bea Rigter (Bibliotheek Idea Zeist). Vorig jaar werd Steeds leuker van Jelle Hermus bekroond tot Beste Spirituele Boek 2018, dit boek behaalde maar liefst de 82e plaats in de CPNB Top100 best verkochte boeken 2018.

Maand van de Spiritualiteit

De bekendmaking van de winnaar van het Beste Spirituele Boek 2019 maakt deel uit van de Maand van de Spiritualiteit. Tijdens deze maand, die nog duurt tot en met zondag 10 februari, worden er diverse activiteiten in boekhandels en bibliotheken georganiseerd over spiritualiteit en zingeving, dit jaar rond het thema Met aandacht. De Maand van de Spiritualiteit is een initiatief van onder andere KRO-NCRV en dagblad Trouw. Sinds 2013 organiseert de CPNB de Maand van de Spiritualiteit, later heeft ook Zin Magazine zich aan de maand verbonden. Voor meer informatie: www.maandvandespiritualiteit.nl.

Eerste liefde van Stine Jensen

Het essay bij de Maand van de Spiritualiteit 2019 is geschreven door Stine Jensen en sluit aan bij het thema Met aandacht. In haar essay Eerste liefde denkt ze terug aan haar eigen eerste verliefdheid en filosofeert ze over liefde en de rol die aandacht daarbij speelt. Liefde begint met het vragen van de aandacht van een ander, maar als de liefde langer duurt moeten we ons best doen om elkaar aandacht te blijven geven. Tijdens de Maand van de Spiritualiteit is het essay Eerste liefde voor slechts  € 3,75 in de boekwinkel te verkrijgen. Het essay staat inmiddels al meerdere weken in De Bestseller 60, met als hoogste positie de 7e plek.

Volgend Artikel

Gespleten van Karin Slaughter bestverkochte Spannende Boek

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img