Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

VOORPROEF: spanning en historie in het Rijksmuseum

img Terug naar overzicht

John Kuipers en Gerrit Barendrecht winnen belangrijkste thrillerprijzen 2023
img

Dit zijn de tien kanshebbers voor de titel Beste Boek voor Jongeren 2023
img

Om de Spannende Boeken Weken 2017 alvast extra onder de aandacht te brengen van boekverkopers vond woensdag 22 februari 2017 een unieke VOORPROEF plaats. In het Rijksmuseum verzamelden zich circa 80 enthousiaste boekverkopers om een avond vol spanning en historie bij te wonen. Te gast was Deon Meyer, de Zuid-Afrikaanse internationale bestsellerauteur van misdaadromans. Deon Meyer is dit jaar de auteur van het Geschenkboek bij de Spannende Boeken Weken.

Het event speelde zich af in het decor van Goede Hoop – een tentoonstelling in het Rijksmuseum over het woelige verleden tussen Zuid-Afrika en Nederland. Na een inleidende toespraak van Gijs Schunselaar (adjunct-directeur CPNB), Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur CPNB) en Erik van Ginkel (zakelijk directeur Rijksmuseum) begon de avond met een diepgravend interview tussen journalist Frénk van der Linden en Deon Meyer. Centraal stond Meyers Geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel, maar ook persoonlijke vragen over zijn verleden, familie, hobby’s en natuurlijk over zijn schrijverschap passeerden de revue.

VOORPROEF

Na een vragenronde van de zaal aan Meyer, werd de avond voortgezet met een college over de tentoonstelling Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 door Martine Gosselink – hoofd van de afdeling Geschiedenis bij het Rijksmuseum. In het college vertelde ze over de historische banden tussen Zuid-Afrika en Nederland waarbij ook thema’s als apartheid en handel een belangrijke rol speelden. Gaandeweg het verhaal werden lijnen uitgegooid naar het heden en dit gaf de zaal de mogelijk om ze te verbinden aan Meyers werk.

De avond werd afgesloten met een bezichtiging van de tentoonstelling in de Philipsvleugel (deze was speciaal voor VOORPROEF door het Rijksmuseum ter beschikking gesteld) en een borrel. Boekverkopers kregen een goodiebag met daarin onder andere het Geschenk De vrouw in de blauwe mantel en Deon’s boek Koorts dat eind mei verschijnt. Uiteraard was Deon Meyer niet te beroerd deze speciale exemplaren te signeren en om met de boekverkopers op de foto te gaan.

De Spannende Boeken Weken worden gehouden van 9 tot en met 25 juni. Tijdens de campagne van de CPNB staat hoogstaande Nederlandstalige misdaad- en thrillerliteratuur extra in de schijnwerpers en zullen tevens de prestigieuze prijzen De Gouden Strop en Schaduwprijs worden uitgereikt aan de beste Nederlandstalige spannende romans. Gedurende de Spannende Boeken Weken geeft de boekhandel De vrouw in de blauwe mantel cadeau aan haar klanten bij besteding van minimaal € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Bekijk de foto’s >

Volgend Artikel

Beste Spirituele Boek 2018 bekend

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img