Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Wij zeggen hier niet halfbroer van Henk van Straten winnaar Beste Boek voor Jongeren 2018

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img

De autobiografie Wij zeggen hier niet halfbroer (Nijgh & Van Ditmar) geschreven door Henk van Straten is door de jury van jongeren bekroond tot winnaar van het Beste Boek voor Jongeren 2018 in de categorie ‘oorspronkelijk Nederlandstalig’. Winnaar in de categorie ‘vertaald’ is het Young Adult boek The Hate U Give (Moon) van Angie Thomas vertaald door Jasper Mutsaers. Met de uitreiking van de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren is de eerste officiële Boekenweek voor Jongeren van start gegaan! Deze belangrijke leesbevorderingsactie loopt nog tot 30 september door heel Nederland.

Uitreiking

Uit tien genomineerde boeken (speciaal voor jongeren tussen de 15 t/m 18 jaar), die samengesteld zijn door een vakjury van volwassenen, hebben de zeven jongeren uit de jury twee winnaars gekozen die bekend zijn gemaakt tijdens het International Literature Festival Utrecht in TivoliVredenburg. De winnaars kregen beiden een cheque uitgereikt ter waarde van maar liefst 15.000 euro!

Daarom hebben deze boeken gewonnen

De 17-jarige juryvoorzitter Sem de Muinck Keizer over Wij zeggen hier niet halfbroer: “Een ontzettend komisch en levendig boek over ‘jezelf vinden’, dat elke tiener zou moeten lezen.” The Hate U Give is volgens de juryvoorzitter: “Een prachtig en krachtig boek. De boodschap is zwaar, maar voor jongeren wel heel toegankelijk.’

Jury van jongeren

Juryvoorzitter Sem de Muinck Keizer, Amber Rasenberg, Wiebe Osinga, Rosalie de Beus, Susan Chen, Jente Jansen en Liana Eelen. 

Vakjury

Juryvoorzitter Miriam Piters (docent Montessori Lyceum en recensent Tzum), Diantha de Vries (Consulent VO bibliotheek), Jessy Korshuize (Boekhandelaar H. de Vries), Paulien Sigmans (Docent Citadel College en auteur Malmberg) en Thomas de Veen (recensent en literair redacteur NRC). 

Genomineerde boeken

In de categorie ‘oorspronkelijk Nederlands’:
Onder een hemel van sproeten door Alex Boogers (Uitgeverij Podium), Duizend Vaders van Nhung Dam (De Bezige Bij), Het leven zelf geschreven door Roelof ten Napel (Atlas Contact), Wij zeggen hier niet halfbroer door Henk van Straten (Nijgh & Van Ditmar), Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken door Arjen van Veelen (De Bezige Bij).

En in de categorie ‘vertaald’:
Ellebogen door Fatma Aydemir vertaald door Marcel Misset (Signatuur), Laat los mijn hand van Edward Docx vertaald door Dirk-Jan Arensman (Atlas Contact), Montepelier Parade geschreven door Karl Geary en vertaald door Jan Fastenau (Ambo Anthos), Wie het mooist valt door Sara Noviç vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap (Meulenhoff), The hate u give geschreven door Angie Thomas en vertaald door Jasper Mutsaers (Moon).

3PAK

Tijdens de start van de Boekenweek voor Jongeren in TivoliVredenburg hebben de 3PAK-auteurs Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong de eerste exemplaren van de geschenkbundel 3PAK in ontvangst mogen nemen. Zij schreven een verhaal speciaal voor de geschenkbundel die dit jaar een opvallend hoge oplage heeft bereikt van 82.200 exemplaren! Tot en met 30 september is 3PAK gratis af te halen in boekhandels, openbare bibliotheken en scholen door jongeren uit de bovenbouw van het middelbaar onderwijs.

Literatour

Deze week bezoeken 21 bekende auteurs meer dan 100 scholen in alle provincies van Nederland om jongeren enthousiast te maken voor de magische wereld van boeken. De schrijvers zullen zeker 10.000 leerlingen inspireren door met hen in gesprek te gaan over het schrijverschap, persoonlijke verhalen, literatuur en het lezen van boeken. Er zijn speciale lespakketten ontwikkeld waar docenten en leerlingen ook na het schoolbezoek mee aan de slag kunnen. Zie https://www.boekenweekvoorjongeren.nl/tour voor alle namen en meer informatie over deze door de Schrijverscentrale georganiseerde scholentour.

Volgend Artikel

Longlist BookSpot Gouden Strop bekend!

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img