Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Winnaar Hebban Debuutprijs 2023: De moeders van Mahipar

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img
Zojuist is het boek De moeders van Mahipar, geschreven door Forugh Karimi (Meridiaan Uitgevers), uitgeroepen tot winnaar van de Hebban Debuutprijs 2023. Dit gebeurde tijdens het Debutantenbal in Sociëteit De Kring in Amsterdam. Forugh Karimi kreeg de prijs en een cheque van 2.500 euro uit handen van Maarten Kooijman, fervent lezer en directeur van hoofdsponsor leesbrillenmerk Looplabb. De jury roemt dit debuut: ‘een schrijnend en genuanceerd beeld van de eenzaamheid en machteloosheid van vluchtelingen. Karimi verdient een groot lezerspubliek, zij prikkelt de lezer met een wrang, maar liefdevol familieverhaal.’ De Hebban Debuutprijs is de enige literaire juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers.
Wie is debutant Forugh Karimi?

Forugh Karimi is een Afghaans-Nederlandse schrijver die op 25-jarige leeftijd met haar man naar Nederland vluchtte. Karimi heeft geneeskunde gestudeerd en is werkzaam als psychiater en psychotherapeut. Hebban sprak met haar over haar debuutroman De moeders van Mahipar in haar praktijk in Den Bosch, naar aanleiding van de nominatie voor de Hebban Debuutprijs: https://www.hebban.nl/artikelen/hebban-interviewt-hebban-debuutprijs-genomineerde-forugh-karimi

Synopsis De moeders van Mahipar

Ramín Sam Manzel (34) is radioloog. Als hij op vrijdag 6 januari 2017 terugkomt van zijn avonddienst treft hij zijn vrouw Sarah aan in een plas bloed bij hun appartement in Amsterdam-Oost. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig…
Ramín is op zijn derde samen met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt tot in het graf zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als zijn grote liefde Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op z’n plek. Stukje bij beetje wordt ook duidelijk wie de dader is van de aanslag op Saráh en dan komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling.

Samenstelling van de vakjury en andere genomineerden

De vakjury van de Hebban Debuutprijs 2023 bestond uit Anouk van der Zee (Hebban redacteur), Arno Koek (Boekhandel Blokker), Debbie van der Zande (Hebban redacteur), Ingrid Sibum (Van der Velde Boeken Groningen), Maarten Kooijman (hoofdsponsor Looplabb), Marieke Uiterwaal (Hebban recensent), Marjolein Hordijk (Bibliotheek Nijmegen), Martijn Lindeboom (Hebban redacteur), Mirjam Mulder (hoofdredacteur Boekenkrant) en Suzette Eikelenboom (Hebban redacteur).

Deze vakjury heeft de winnaar bepaald uit vijf genomineerde debuten: De beesten van Gijs Wilbrink (Thomas Rap), De moeders van Mahipar van Forugh Karimi (Meridiaan Uitgevers), De tijdontkenner van Ilse Ceulemans (Manteau), Het wit tussen de regels van Barbara van der Kruk (Prometheus) en Land van echo’s van Mark H. Stokmans (Ambo|Anthos). Deze vijf genomineerde boeken zijn uit een longlist van vijftien titels gekozen door een lezersjury van ruim honderd lezers.

De Hebban Debuutprijs

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten georganiseerd door lezerscommunity Hebban.nl en werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De Hebban Debuutprijs richt zich uitsluitend op literaire fictie en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan 100 lezers bepaalt de shortlist. Een professionele vakjury kiest vervolgens het beste debuut. Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt (2016), Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017), Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig (2018), Thomas Rueb met Laura H. (2019), Judith Fanto met Viktor (2020), Simone Atangana Bekono met Confrontaties (2021) en Koen Caris met Stenen eten (2022).

Leesbrillenmerk Looplabb sponsort de Hebban Debuutprijs

Het Nederlandse leesbrillenmerk Looplabb is hoofdsponsor van de Hebban Debuutprijs. Looplabb en Hebban delen een gezamenlijke missie: lezers meer én met meer plezier laten lezen. Looplabb is gespecialiseerd in handgemaakte, kant-en-klare, opticien kwaliteit lees- en zonneleesbrillen en het leesbrillenmerk voor boekliefhebbers. Alle monturen zijn vernoemd naar een klassiek werk uit de literatuur, zoals Lolita, Papillon, Faust, Dune of Catch 22. Voor meer informatie: looplabb.com

Het Debutantenbal

Het Debutantenbal is georganiseerd door SLAA, Editio, Hebban en De Kring. Naast de bekendmaking van de winnaar van de Hebban Debuutprijs werden ook de Editio Debutantenprijs en de Renate Dorresteijn Prijs uitgereikt. De avond kende een uitgebreid programma voor iedereen die van schrijven, schrijvers en/of lezen houdt.

Lezerscommunity Hebban.nl

Lezerscommunity Hebban.nl is met meer dan 290 duizend leden het grootste online platform voor Nederlandstalige lezers. De site wordt jaarlijks bezocht door 4,5 miljoen unieke bezoekers. Hebban bevordert het leesplezier van lezers door te informeren, te inspireren en te enthousiasmeren. Lezers kunnen op Hebban.nl de boeken die ze hebben gelezen of nog willen lezen beheren. Ook kunnen ze eigen digitale boekenplanken aanmaken om hun boekencollectie te organiseren en andere lezers te inspireren. Naast de invulling van een redactioneel platform en de omvangrijke boekendatabase, organiseert Hebban allerlei activiteiten waaronder online leesclubs en de populaire Hebban Reading Challenge. Lezerscommunity Hebban.nl wordt sinds 2021 verzorgd door de Stichting CPNB.

Volgend Artikel

Boekenweek van Jongeren en Readification slaan handen ineen om meer jongeren te laten lezen

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img