Winnaars Beste Boek voor Jongeren 2019 bekend
Statement tegen lastercampagne kinderboeken
Meerjarig partnerschap Stichting CPNB en KB

Het boek De dag die nooit komt (De Harmonie) geschreven door Oliver Reps is verkozen tot het Beste Boek voor Jongeren 2019 in de categorie ‘Nederlandstalig’. In de categorie ‘vertaald’ ging deze prijs naar Wit konijn / Rode wolf (Gottmer) geschreven door Tom Pollock in de vertaling van Esther Ottens. Een vijfkoppige jongerenjury koos deze boeken als winnaars nadat een voorselectie van vijf boeken per categorie was samengesteld door een vakjury. De uitreiking vond plaats in VondelCS, tijdens de Lit Night Show, een live talkshow rondom verhalen, boeken en poëzie. Elk van de winnaars ontving van de jury een cheque ter waarde van 2500 euro.
De dag die nooit komt
Rosalie de Beus, de zeventienjarige juryvoorzitter, zei over het boek van Oliver Reps het volgende: ‘De dag die nooit komt heeft maar weinig bladzijdes, toch is er plek voor emotie en referenties naar de huidige popcultuur. In combinatie met uitstekend uitgedachte personages creëert dit een ijzersterk verhaal.’ De vakjury zei over De dag die nooit komt: ‘Je komt als lezer heel dichtbij, het verhaal heeft de kracht om intiem en klein te blijven, terwijl er ook vreselijk veel gebeurt.’ Het verhaal voert je mee tot het adembenemende einde, waarna de lezer verbluft achterblijft. Het boek vertelt het verhaal van de zeventienjarige Elias, die samen met zijn vriendin Polly en zusje Evi verzeild raakt in een ongeval als zij met zijn drieën bij hun geheime plek zijn. De gevoelens van verdriet en schuld die hierop volgen, worden mooi en somber weergegeven.
Wit konijn / rode wolf
‘Wit konijn, rode wolf zit vol met doordachte puzzels en raadsels. Dankzij de kleinste details gecombineerd met een rustige schrijfstijl komt er een spannend verhaal over de zoektocht naar waarheid tot stand’, zei juryvoorzitter Rosalie de Beus. ‘Dit boek is een rollercoaster’, aldus de vakjury. Het boek van Tom Pollock neemt de lezer mee in het verhaal van zeventienjarig wiskundig genie Peter Blankman, die leidt aan hevige paniekaanvallen. Na een van zijn paniekaanvallen staat zijn wereld op zijn kop: zijn moeder is neergestoken en zijn zusje is verdwenen. Wat hierop volgt is een intrigerende thriller vol raadsels, complotten en spionage. De vakjury concludeerde: ‘Wit konijn / Rode wolf is een boek waarin je kunt verdwijnen en waarvan je aan het einde denkt: wat heb ik nou eigenlijk gelezen?’
Gekozen door jongeren, voor jongeren
De prijs het Beste Boek voor Jongeren wordt ieder jaar uitgereikt om de aandacht van jongeren in de leeftijdscategorie 15 t/m 18 te vestigen op goede en leuke boeken, geschikt voor deze doelgroep. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Voorzitter van de jongerenjury Rosalie de Beus zegt over het belang van deze prijs het volgende: ‘Ik vind het goed dat er zo’n prijs is, daarmee kunnen we laten zien dat er ook gewoon leuke boeken zijn! Want het lezen van boeken is voor de meeste van mijn leeftijdsgenoten een ‘moetje’ waardoor ze liever alleen de samenvatting pakken in plaats van te genieten van een echt mooi verhaal.’
Jongerenjury: juryvoorzitter Rosalie de Beus, Simon Lo Manto, Jasmijn Hofman, Lotte Groot Wesseldijk en Roos Breukel.
Vakjury: juryvoorzitter Janneke van der Veer (schrijfster en literatuurwetenschapper), Simone van der Wal (jeugdspecialist bij boekhandel Donner Rotterdam), Thomas de Veen (recensent en literair redacteur NRC), Marjolein Hordijk (projectmedewerker Educatie Voortgezet Onderwijs bij Bibliotheek Gelderland Zuid) en Paulien Sigmans (docent op Citadel College Lent en auteur bij Malmberg).
Genomineerden
De vijf genomineerden in de categorie ‘Nederlandstalig’ waren:
Concept M (Arbeidspers), Aafke Romein
De dag die nooit komt (De Harmonie), Oliver Reps
En ik was zijn held (Leopold), Rindert Kromhout
Roza (Harmonie), Olivier Willemsen
Zomervacht (De Geus), Jaap Robben
De vijf genomineerden in de categorie ‘vertaald’ waren:
67 seconden (Blossom Books), Jason Reynolds, vertaald door: Maria Postema
De dag van Eden (Gottmer), Liz Flanagan, vertaald door: Aleid van Eekelen-Benders
In dromen lieg je niet (De Geus), Malin Persson Giolito, vertaald door: Ron Bezemer
Mijn allerliefste schat (Ambo | Anthos), Gabriel Tallent, vertaald door Jan de Nijs
Wit konijn, rode wolf (Gottmer), Tom Pollock, vertaald door: Esther Ottens
Boekenweek voor Jongeren gestart
De Light Night Show, de officiële kick-off van de Boekenweek voor Jongeren, georganiseerd in samenwerking met VondelCS, was een avond met een bomvol programma. De live talkshow werd gepresenteerd door presentator en schrijver Cesar Majorana. Tim Hofman overhandigde het eerste exemplaar van verhalenbundel 3PAK aan de drie auteurs,Karin Amatmoekrim, Margje Woodrow en Joost Klein (Eenhoornjoost). Ellen Deckwitz en Thomas Möhlmann lazen voor uit hun Game of Poems, de dichtbundel bij de HBO hitserie Game of Thrones. Verder nam schrijverstalent Milou Deelen de aanwezige jongeren mee in haar schrijfproces, nu ze begonnen is met het schrijven van haar eerste boek, in een interessant gesprek met haar redacteur. Verschillende presentatoren van jongerenstation FunX vertelden ook nog over hun favoriete jeugdboek. Tot slot werd de avond feestelijk afgesloten met een DJ-set.
Boekenweek voor Jongeren
De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 20 t/m 29 september 2019. Doormiddel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren kunnen jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs het plezier in lezen (her)ontdekken. Drie veelzijdige ambassadeurs schreven de verhalen voor 3PAK: Margje Woodrow, Karin Amatmoekrim en Joost Klein. Er zijn maar liefst 107.650 exemplaren van 3PAK gratis op te halen via scholen, boekhandels, openbare bibliotheken en Herschel-winkels. Samen met negentien andere schrijvers gaan de ambassadeurs op Literatour (georganiseerd door de Schrijverscentrale) langs ruim honderd middelbare scholen.