Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Winnaars Gouden Lijst 2017

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

Zojuist zijn in 7Days, de weekkrant voor jongeren, de winnaars van de Gouden Lijst bekendgemaakt. De Gouden Lijst 2017 in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken is gewonnen door Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf (Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij). In de categorie vertaalde boeken is de Gouden Lijst gewonnen door Suzy en de kwallen van Ali Benjamin vertaald door Lidwien Biekmann (Van Goor).

Zojuist zijn in 7Days, de weekkrant voor jongeren, de winnaars van de Gouden Lijst bekendgemaakt. De Gouden Lijst 2017 in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken is gewonnen door Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf (Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij). In de categorie vertaalde boeken is de Gouden Lijst gewonnen door Suzy en de kwallen van Ali Benjamin vertaald door Lidwien Biekmann (Van Goor). Eervolle vermeldingen heeft de jury uitgedeeld aan Als de bergen huilen van Gerda Van Erkel (Davidsfonds | Infodok), De Wonderlingen van Brian Selznick, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Lannoo) en Mij niet gezien van Meg Rosoff, vertaald door Jenny de Jonge (Luitingh-Sijthoff). De Gouden Lijst is dé juryprijs voor jeugdliteratuur voor de leeftijd 12 tot 15 jaar. Aan de prijs is per categorie een bedrag van €1.500,- verbonden.

Juryrapport
‘Rasverteller Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda laten in Hoe Tortot zijn vissenhart verloor in woord en beeld de dwaasheid van het oorlogsbedrijf zien. Het verhaal wordt in prachtige taal verteld, licht-ironisch, beeldend en zonder bombast. Het boek daagt de lezer uit, neemt hem mee én laat hem nadenken. De buitengewone originaliteit, de compleetheid van het verhaal, het overtuigende absurdisme en de opvallend goede en rijke vertel- en tekenstijl gaven de doorslag’, aldus de jury onder leiding van Janneke van der Veer. Over de andere winnaar zegt de jury: ‘Suzy en de kwallen is een ontroerend, in heldere taal geschreven verhaal over rouwverwerking, een thema dat op buitengewoon originele wijze is uitgewerkt. De bijna obsessieve wijze waarop Suzy bezig is met haar kwallenonderzoek is niet alleen invoelbaar, het ontroert ook, zonder dat het pathetisch of sentimenteel wordt. Suzy en de kwallen is een compleet boek dat in alle opzichten overtuigt en raakt.’

Download het juryrapport (pdf)

De Gouden Lijst
De vakjury van de Gouden Lijst bestaat uit Evy van Raak, Ingrid Bon, Jörgen Apperloo, Jozefien de Leest en juryvoorzitter Janneke van der Veer. Gouden Lijstjurylid Jörgen Apperloo heeft de afgelopen weken vijf speciale boekenvlogs gemaakt over de genomineerde boeken aan de hand van het juryrapport. Vorig jaar won Oliver van Edward van de Vendel (Querido) in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig. Naar de top van Dan Gemeinhart, vertaald door Tjalling Bos (Lemniscaat), won in de categorie vertaald.

Volgend Artikel

Verbazing en enthousiasme bij Britse influentials

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img