Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Winnaars Gouden Lijst en Prijs van de Jonge Jury 2016

img Terug naar overzicht

Ode aan vrijheid van de literatuur op 72ste Boekenbal
img

Tsead Bruinja schrijft Boekenweekgedicht 2023
img

Zojuist zijn de Prijs van de Jonge Jury, de publieksprijs voor het beste jeugdboek en de Gouden Lijst, de vakjuryprijs voor het beste jeugdboek uitgereikt in TivoliVredenburg.

Zojuist zijn de Prijs van de Jonge Jury, de publieksprijs voor het beste jeugdboek en de Gouden Lijst, de vakjuryprijs voor het beste jeugdboek uitgereikt in TivoliVredenburg. De Gouden Lijst in de categorie Nederlandstalig is gewonnen door Oliver van Edward van de Vendel (Querido) en de prijs in de categorie vertaald is uitgereikt aan Naar de top van Dan Gemeinhart, vertaald door Tjalling Bos (Lemniscaat). De Prijs voor de Jonge Jury 2016 ging naar Shock van Mel Wallis de Vries (De Fontein).

Naast deze prijzen werd de Jonge Debuutprijs uitgereikt aan Hilda Spruit voor Geestverwanten (Uitgeverij Life) en waren er eervolle vermeldingen van de jury van de Gouden Lijst voor Grensgangers van Aline Sax (Davidsfonds), De Hemel van Bart Moeyaert (Querido) en De honden van Allan Stratton (Gottmer).

De Gouden Lijst

De Gouden Lijst is de vakjuryprijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar. ‘Met Oliver heeft Edward van de Vendel een roman geschreven met geloofwaardige personages die hij laat groeien naar volwassenheid in poëtische taal, afwisselend ingetogen en confronterend, maar altijd doordringend tot de kern van de zaak’, aldus de jury onder leiding van Helma van Lierop. Over de andere winnaar zegt de jury: ‘Dan Gemeinhart heeft met Naar de top een indringende roman geschreven over eenzaamheid, de zin van het leven en waarheid. Alle middelen die de schrijver, uitgever en de vertaler Tjalling Bos tot hun beschikking hadden, zijn ingezet om van Naar de top een prachtig boek te maken: een sterke structuur, een uitgebalanceerde stijl en een functionele vormgeving.’ De prijzen gingen in 2015 naar Overspoeld van Gideon Samson en Julius ’t Hart en Onder de ketchupwolken van Annabel Pitcher.  

De Jonge Jury

De Jonge Jury is een leesbevorderingsproject voor de onderbouw in het voortgezet onderwijs. Tienduizenden scholieren van vmbo tot vwo, in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, lezen voor de Jonge Jury tussen half augustus en eind februari een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en brengen een stem uit op hun favoriete titels. De vijf boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Het boek met de meeste stemmen wint. Dit jaar kwamen er ruim vijftienduizend stemmen binnen, via stemansichten, stemformulieren en de digitale stemmodule.

Volgend Artikel

Herman Koch schrijft Boekenweekgeschenk 2017

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img