Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Winnaars Kinderjury: De Zoete Zusjes zoeken een schat en Het leven van een loser: Totaal gesloopt

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Minister Dijkgraaf reikt Gouden Griffel en Gouden Penseel uit op Kinderboekenbal
img

Gouden Griffel voor Misjka en Gouden Penseel voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
img

Winnaars Kinderjury bekendgemaakt door presentator Ridder van Kooten – BiebBoys verkozen tot NBD Biblion Jeugdspecialisten van het Jaar

Vandaag zijn de winnaars van de Kinderjury bekendgemaakt. Dat gebeurde door de populaire presentator Ridder van Kooten via een video op de Facebookpagina van de Kinderboekenweek. In de categorie 6 t/m 9 jaar heeft De Zoete Zusjes zoeken een schat (Kosmos) van Hanneke de Zoete gewonnen. Het leven van een loser: Totaal gesloopt (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor is de winnaar in de categorie 10 t/m 12 jaar. Tijdens de Stemweek van de Kinderjury van 10 t/m 16 mei hebben kinderen in Nederland massaal gestemd op hun favoriete boek. Kinderjury is de lezersprijs van de Kinderboekenweek en de enige prijs voor kinderboeken die door kinderen wordt bepaald.

< Bekijk de video > 

Online bekendmaking

De winnaars van de Kinderjury werden vanochtend bekendgemaakt via een feestelijke video op de Facebookpagina van de Kinderboekenweek. Eerder werden de winnaars van de Kinderjury in de nieuwe bibliotheek in Almere in het geheim al verrast met hun prijs. Helaas zonder publiek, maar met het Kinderboekenweek Leesteam en presentator Ridder van Kooten was het evengoed een feest. Hanneke de Zoete nam samen met haar dochters de prijs in ontvangst voor De Zoete Zusjes zoeken een schat. Jeff Kinney, auteur van Het leven van een loser: Totaal gesloopt kon helaas niet live aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen. Gelukkig deed zijn personage Bram Botermans dit met veel plezier in zijn plaats.

De Zoete Zusjes zoeken een schat

Hanneke de Zoete vertelt in De Zoete Zusjes zoeken een schat hoe Saar en Janna op avontuur gaan om een schat te vinden. Ze zien het helemaal zitten, want terwijl ze aan het zoeken zijn bedenken ze wat ze allemaal zullen doen als ze rijk zijn. Wonen in een kasteel, een eigen frietkraam, en een zwembad! Maar schatzoeken is nog helemaal niet zo makkelijk als het lijkt… De Zoete Zusjes Saar en Janna (4 en 8 jaar) maken al sinds 2016 filmpjes voor YouTube waarin ze de leukste dingen doen en ontdekken (@dezoetezusjes). Samen met hun moeder Hanneke maakten ze eerder Woensdagmiddag met de Zoete Zusjes en De Zoete Zusjes Vriendenboekje.

Het leven van een loser: Totaal gesloopt

In het veertiende deel van Het leven van een loser krijg de familie Botermans een erfenis. Bram weet daar wel raad mee, maar zijn moeder wil het geld gebruiken om het huis op te knappen. Zodra de werklui beginnen, gaat alles mis; de puinhoop is niet te overzien. Bram is totaal gesloopt en vraagt zich af of er nog iets te redden valt. Dan daalt het stof neer… wordt het verbouwen of verhuizen? De Amerikaanse auteur Jeff Kinney heeft in Nederland meer dan 2 miljoen boeken verkocht van de serie Het leven van een loser, en wereldwijd zelfs meer dan 200 miljoen! Geen paniek! werd in 2013 genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Gedumpt! won die prijs in 2015, Drie keer niks in 2018 en Vet koel in 2020. Het vijftiende deel van de serie Het leven van een loser: Kopje-onder is net uit.

Kinderjury

Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen de Kinderjury en bepalen met elkaar welk boek de belangrijkste lezersprijs voor kinderboeken krijgt. Wat de NS Publieksprijs is bij volwassenen is de Kinderjury voor kinderen: de lezersprijs voor kinderboeken die helemaal door kinderen zelf wordt bepaald. Het doel van de prijs is zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met nieuwe boeken en daardoor het leesplezier te vergroten. In de categorie 6 t/m 9 jaar  won vorig jaar De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen (Lannoo) van Andy Griffiths, geïllustreerd door Terry Denton en vertaald door Edward van de Vendel. In de categorie 10 t/m 12 jaar won  Het leven van een loser: vet koel  (De Fontein) van Jeff Kinney en vertaald door Hanneke Majoor.

Winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar

De beste jeugdboekenspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil en zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Dit jaar geen één maar drie winnaars van de prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2021. De BiebBoys Joran Floor, Kees Meulendijks en Petra Mackenbach mogen zich NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2021 noemen. Volgens de jury, bestaande uit Miriam Bakker (winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist van het jaar 2020), Karen Bertrams (ProBiblio), Vera Wieringa (NBD Biblion) tikken zij schijnbaar moeiteloos alle criteria van NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar af en hebben zij de coronaperiode als een mogelijkheid gebruikt: ‘Deze drie hebben de beperkingen tijdens corona ingezet om de doelgroep op een originele, grappige en innovatieve manier aan te spreken. Van een noodoplossing hebben ze nu een ijzersterk product gemaakt waar niet alleen de doelgroep maar ook scholen blij van worden.’

De andere twee genomineerden waren Monica van der Meer-van Kersbergen (Bibliotheek Zoetermeer) en Emma Eigenraam (Bibliotheek Kennemerwaard). Op de Facebookpagina van de Kinderboekenweek worden de genomineerde jeugdspecialisten geïnterviewd door lid van het Kinderboekenweek Leesteam Xiao Song Broers en laten ze zien wat hun werk zo speciaal maakt.

< Download het juryrapport > 

Andere genomineerde boeken

In beide leeftijdscategorieën waren drie boeken genomineerd voor de Kinderjury. In de categorie 6 t/m 9 jaar waren dit, naast De Zoete Zusjes zoeken een schat, Dog Man: De woef van de wildernis (Condor) van Dav Pilkey, vertaald door Tjibbe Veldkamp en De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen (Lannoo)  van Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel. In de categorie 10 t/m 12 jaar naam Het leven van een loser: Totaal gesloopt het op tegen 100% Coco Tokyo (De Fontein) van Niki Smit en De Tempeljagers: Het verdwenen eiland Kivamba (Billy Bones) van Michael Reefs en Elsa Kroese.

Volgend Artikel

Esther Scholten (CPNB) verder als zelfstandig cultureel ondernemer

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img