Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Winnaars Kinderjury: Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

(foto: Jelmer de Haas)

Thomas van Grinsven & Rutger Vink: ‘Het was al jaren onze droom om een boek te maken dat wij graag als kind hadden willen lezen. Een boek waarin het heel normaal is dat twee jongens een liefdeskoppel vormen. We zijn daarom extra trots dat ons eerste boek meer dan 50.000 keer is verkocht en nu ook nog eens bekroond is met de Kinderjury. Op naar nog veel meer avonturen met onze lieve hond Paco!’

Kevin Hassing: ‘Wauw! Ik ben ontzettend trots, overrompeld en dankbaar voor het winnen van deze prijs. Ik wil iedereen bedanken die op Mus heeft gestemd en ik ga met nieuwe wind in de zeilen verder aan deze serie!’

Thomas van Grinsven & Rutger Vink hebben met hun boek De magische halsband (Kosmos) de Kinderjury 2022 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. In de categorie 10 t/m 12 jaar wint Kevin Hassing met Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken (Luitingh-Sijthoff). De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken. Tijdens de Stemweken stemden maar liefst 52.448 kinderen op hun favoriete boek van vorig jaar.

De prijzen werden uitgereikt door presentatoren Rachel Rosier (host Zapp) en Jasey Harders (tiktokker) op de eerste editie van Het Grote Kinderjury Feest. Dat deden zij onder toeziend oog van het Kinderboeken Leesteam en meer dan 100 kinderen in de zaal. Kinderboekenauteur Erik van Os en jonge dansers van Lucia Marthas Institute for Performing Arts traden op. Na de uitreiking konden de aanwezigen in Bibliotheek Neude in Utrecht op vossenjacht naar bekende figuren uit kinderboeken en was er uiteraard de gelegenheid een handtekening te scoren van de populaire auteurs.

Het Grote Kinderjury Feest past bij de gezamenlijke missie van CPNB en DPG Media om de jonge generatie aan het lezen te krijgen en het leesplezier te vergroten en om ouders en verzorgers in heel Nederland te bereiken, en leesplezier bij iedereen dichtbij te brengen. Hiervoor zet het mediabedrijf naast kindertitels ook de merken Libelle, Margriet, AD en regionale nieuwsmedia (BN DeStem, Brabants Dagblad, de Gelderlander, de Stentor, Eindhovens Dagblad, PZC en Tubantia) in.

Over Thomas van Grinsven & Rutger Vink

Rutger Vink (alias Furtjuh) en Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) behoren tot de grootste YouTubers van Nederland. Ze hebben gezamenlijk meer dan 1,7 miljoen abonnees op hun YouTube-kanalen en hun video’s zijn meer dan 350 miljoen keer bekeken. Samen met hun hond Paco vormen ze een liefdevol gezin. Ze plaatsen familievriendelijke content en maken maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar. Ook offline zijn ze succesvol. Zo hebben ze meer dan 20 theatershows op hun naam staan. De magische halsband is het eerste boek in hun eigen kinderboekenserie ‘De avonturen van Rutger, Thomas en Paco’. Het boek verscheen in september 2021 en ging al meer dan 55.000 keer over de toonbank.

Over Kevin Hassing

Kevin Hassing (1984) is naast auteur ook (stem)acteur. Hij studeerde aan de Toneelschool en Kleinkunst Academie in Amsterdam. Na zijn afstuderen speelde hij o.a. bij het jeugdtheatergezelschap Het Laagland. Hij was op televisie te zien in GTSTCas en Centraal Medisch Centrum. Ook spreekt hij tekenfilms en luisterboeken in. Zo is hij te horen als Spencer in iCarly, Pablo in Violetta en Dave in Alvinnn and the Chipmunks. In 2020 debuteerde hij met zijn jeugdboek Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen, dat de Tiplijst van de Nederlandse Kinderjury 2021 bereikte en genomineerd werd voor de Hotze de Roosprijs 2021.

Links: Thomas van Grinsven & Rutger Vink met hond Paco (C) Studio Wartenbergh
Rechts: Kevin Hassing (C) Isabel Sanchez Olid
Genomineerden

In de categorie 6 t/m 9 jaar waren naast De magische halsband twee andere boeken genomineerd: De Zoete Zusjes gaan op vakantie van Hanneke de Zoete, met illustraties van Iris Boter (Kosmos) en Dwars & Co van Rico Hop, met illustraties van Bas Schel (Lannoo). Naast Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken waren in de categorie 10 t/m 12 jaar genomineerd: Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia van Jozua Douglas met illustraties van Geert Gratama (De Fontein) en Leven van een Loser 15 – Kopje-onder van Jeff Kinney (De Fontein).

Kinderjury

Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury en bepalen met elkaar welke auteurs de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken in ontvangst mogen nemen. Tijdens de Leesweken werden kinderen gestimuleerd zoveel mogelijk boeken te lezen. De Tiplijsten waren hierbij een handvat. Tijdens de Stemweken konden kinderen stemmen op hun favoriete boek. Maar liefst 52.448 kinderen deden mee, een recordaantal. De Kinderjury wordt georganiseerd in samenwerking met strategisch partner DPG Media en sponsor NBD Biblion.

Volgend Artikel

Toos van den Beuken uitgeroepen tot NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2022

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img