Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Winterbloei met niet eerder gepubliceerd werk van Wolkers nu cadeau van de bibliotheek

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img

Nederland Leest 2019 officieel van start

  • Kick-off in Wolkers’ geboortedorp Oegstgeest
  • Onno Blom & Ronald Giphart ontvangen 1e exemplaar
  • Droom Onno Blom komt uit: op Rottumerplaat in voetsporen Wolkers
  • Start Nederland Leest Junior met Marloes Morshuis in Gouda
  • Grootste leesclub van Nederland geïnstalleerd

Zojuist is in Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest Nederland Leest van start gegaan. De grootste bibliotheekcampagne van Nederland beleeft dit jaar een bijzondere editie die in het teken staat van duurzaamheid en Jan Wolkers, wiens roman Turks fruit dit jaar zijn vijftigjarig jubileum beleeft. Bibliotheken geven vanaf nu geschenkbundel Winterbloei gratis weg aan bezoekers met daarin niet eerder gepubliceerd werk van Jan Wolkers. Onno Blom (De Bezige Bij) en Ronald Giphart (De Bezige Bij) ontvingen het eerste exemplaar van Hans Portengen, directeur van bibliotheek de Bollenstreek. De bundel kent een oplage van bijna een kwart miljoen exemplaren. Winterbloei is samengesteld door Wolkers’ biograaf Onno Blom en bevat natuurverhalen, poëzie, brieven, foto’s, dagboekfragmenten en ander uniek werk. Ook bevat Winterbloei columns van Aaf Brandt Corstius (Meulenhoff), die een van de laatste interviews met Wolkers voor zijn dood afnam, en een voorwoord geschreven door Nederland Leest-ambassadeur Ronald Giphart.    

Tijdens de kick-off van Nederland Leest onderstreepten CPNB-directeur Eveline Aendekerk en Emilie Jaensch, burgemeester van Oegstgeest, het belang van de bibliotheek en leesbevordering. Eveline Aendekerk: ‘De bibliotheek is een enorm belangrijke plek binnen de samenleving. Zij fungeert als centrum voor ontmoeting, ontwikkeling, ontspanning, kennis, maar ook debat. Met Nederland Leest willen wij de veelzijdigheid van de bibliotheek nog meer uitlichten.’

Aftrap Nederland Leest Junior

Vanochtend werd in de Bibliotheek Gouda aan Marloes Morshuis (Lemniscaat), het eerste exemplaar overhandigd van haar boek Borealis. Het boek wordt in het kader van Nederland Leest Junior in een oplage van 85.000 exemplaren verspreid onder leerlingen van groep 7 en 8 en klas 1 en 2 van het vmbo. In de bibliotheek ging de schrijfster het gesprek aan met honderdvijftig leerlingen van de Brede School uit Gouda over het thema duurzaamheid en haar boek. Borealis wordt op scholen in heel Nederland gelezen tijdens de maand november. Deze spannende ecothriller zet scholieren aan het denken over duurzaamheid en start de discussie over klimaatproblematiek in de klas dankzij een gratis lespakket.  

Terug naar Rottumerplaat

Naar aanleiding van Nederland Leest bracht Onno Blom een bezoek aan Rottumerplaat. Het eiland was bij hoge uitzondering te betreden onder begeleiding van Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. In de vroege morgen vertrok de boot vanaf Eemshaven om bij de juiste stand van het tij aan te komen op het eiland waar Jan Wolkers in 1971 een week lang verbleef en via de radio verslag deed van zijn avonturen. Wolkers hield tijdens zijn verblijf op het eiland ook een dagboek bij. Hiervan zijn een aantal fragmenten opgenomen in Winterbloei.

Nederland Leest en Hebban Leesclubs

Bibliotheken door het hele land staan in november 2019 in het teken van duurzaamheid en Jan Wolkers. Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, geeft de bibliotheek een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers getiteld Winterbloei cadeau. Winterbloei is de hele maand november voor bibliotheekbezoekers verkrijgbaar in de bibliotheek waar in het kader van duurzaamheid tal van activiteiten worden georganiseerd.

Om iedereen kennis te laten maken met het plezier van samen lezen, organiseert lezersplatform Hebban in samenwerking met de Nederlandse bibliotheken online leesclubs om Winterbloei van Jan Wolkers te bespreken. Meer dan 20 bibliotheken hebben zich aangemeld om een leesclub te organiseren via Hebban. Lezers kunnen zich ook individueel via Hebban aanmelden voor de leesclub. Meer info over leesclubs.

Volgend Artikel

Campagnematerialen CPNB voortaan te bestellen via webshop NBD Biblion

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img