Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Zes genomineerden NS Publieksprijs 2016 bekend

img Terug naar overzicht

Minister Dijkgraaf reikt Gouden Griffel en Gouden Penseel uit op Kinderboekenbal
img

Gouden Griffel voor Misjka en Gouden Penseel voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
img

As in tas van Jelle Brandt Corstius (Das Mag), De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl (Querido), De verwarde cavia van Paulien Cornelisse (uitgeverij Cornelisse), Gij nu van Griet Op de Beeck (Prometheus), Neem een geit van Claudia de Breij (Lebowski) en Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen (Meulenhoff) zijn genomineerd voor de NS Publieksprijs 2016.

De nominaties zijn bekendgemaakt op Station Amsterdam Centraal en in De Wereld Draait Door. Vanaf nu tot en met woensdag 23 november kan er via www.nspublieksprijs.nl worden gestemd op een van deze boeken of op een boek naar keuze. Die avond wordt in aanwezigheid van alle genomineerden in De Wereld Draait Door bekendgemaakt welk boek de meeste stemmen heeft gekregen en daarmee Boek van het Jaar 2016 wordt.

Annejet van der Zijl werd met Boy in 2005 genomineerd voor de NS Publieksprijs en Griet Op de Beeck vorig jaar voor Kom hier dat ik u kus. Toen won Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk. De overige auteurs beleven allen hun eerste nominatie voor de NS Publieksprijs. De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2015 tot 1 juli 2016).

Stemmen via nspublieksprijs.nl
Het Nederlandse publiek kan via www.nspublieksprijs.nl, in de eigen boekhandel of openbare bibliotheek stemmen op één van deze zes genomineerden of op een oorspronkelijk Nederlandstalig boek naar keuze. Daarnaast stemt een Kernjury, bestaande uit 275 jaarlijks wisselende leden.

Installatie Kernjury
Direct bij de bekendmaking van de genomineerden is, in aanwezigheid van de auteurs, de Kernjury vandaag geïnstalleerd op het station Amsterdam Centraal. Stemmen van de Kernjury en die van het algemene publiek bepalen samen welk boek de NS Publieksprijs 2016 wint. De NS Publieksprijs is dé boekenpublieksprijs van Nederland. Vorig jaar brachten 74.000 mensen hun stem uit. De prijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2016, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de OV-Vrij 1e Klas. 

NS Tijd voor Lezen
Lezen en reizen met de trein horen bij elkaar. Reizen met de trein is een moment voor jezelf. Tijdens de treinreis heb je de tijd om rustig de krant te lezen of heerlijk weg te duiken in een mooie roman. In de trein heeft 75% van de reizigers iets te lezen bij zich. Reden voor NS om lezen voor al die mensen nog gemakkelijker en leuker te maken met Tijd voor Lezen. NS is sponsor van drie belangrijke en bekende leesbevorderende campagnes: de Boekenweek, de Kinderboekenweek en de NS Publieksprijs.

Volgend Artikel

Zeven films in race voor Parel voor de Beste Boekverfilming

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img