Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Zilveren Griffels en Penselen bekend

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img

De Griffeljury heeft vanmiddag door het hele land twaalf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. In totaal werden door beide jury’s ook negenentwintig Vlag en Wimpels, eervolle vermeldingen, toegekend.

Op dinsdagavond 1 oktober wordt tijdens het Kinderboekenbal bekendgemaakt wie de Gouden Griffel en het Gouden Penseel wint. De Gouden Griffel is de populairste boekenprijs in Nederland en de belangrijkste prijs voor Nederlandse jeugdliteratuur. Het Gouden Penseel is één van de belangrijkste prijzen voor kinderboekillustratoren.

Zilveren Griffels

Uit het juryrapport: ‘De boeken die de Griffeljury bekroonde, bevatten verhalen waarin verdieping, inleving, inventiviteit en eigenzinnigheid zegevieren. Zo’n boek kan vele gedaantes aannemen. De lijst van bekroningen biedt een variatie aan verhaalvormen, schrijfstijlen, personages, situaties en thematieken. Het zijn boeken die lezers kunnen ontroeren, informeren en verrassen en hun voor altijd bij kunnen blijven. Dit zijn gewoonweg de mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar die wij iedere lezer van harte aanbevelen.’ De Griffeljury 2019 bestaat uit: Daniel Albering, Jörgen Apperloo, André Kuijpers, Marjolein Meijvis, Eline Rottier, Cathy Spierenburg (voorzitter) en Anouk van der Zee.

Griffels worden toegekend aan de best geschreven kinderboeken van afgelopen jaar. Voor de Zilveren Griffels zijn er zes categorieën in 2019:

• Categorie Tot 6 jaar;
• Categorie Zes tot negen jaar; 
• Categorie Negen tot twaalf jaar;
• Categorie Twaalf tot vijftien jaar;
• Categorie Informatief;
• Categorie Poëzie.

Per categorie kunnen er door de Griffeljury twee boeken met een Zilveren Griffel worden bekroond. Eén van de Zilveren Griffels kan vervolgens door de Griffeljury bekroond worden met de Gouden Griffel. Afgelopen jaar werd Lampje van Annet Schaap (Querido) bekroond met de Gouden Griffel.

Zilveren Penselen

Uit het juryrapport: ‘Illustraties vertellen een verhaal op hun eigen manier en voegen dimensies toe die in tekst niet te vatten zijn. Het aanbod was divers: kleurrijk of juist met gebruik van een enkele kleur en zelfs zwart-wit. Er waren uitzonderlijk grote formaten bij maar ook kleine fijne uitgaven. We discussieerden over vlakverdeling en typografie, over verbeeldingskracht en expressie, over lijnvoering en kleurgebruik, maar ook over de vlakverdeling en het boek als geheel. En zo kwamen we als vanzelf op maar liefst acht Zilveren Penselen en twaalf Vlag en Wimpels!’ De Penseeljury 2019, bestaat uit: Jessica Jongkind, Joke Linders, Marleen Ram, Peter van Rossum en Marlies Visser (voorzitter).

Penselen worden toegekend aan de best geïllustreerde kinderboeken van afgelopen jaar. De Penseeljury kan vanaf 2019 per categorie twee boeken met een Zilveren Penseel bekronen, waarbij de categorieën er als volgt uitzien:

• Categorie Prentenboeken; 
• Categorie Geïllustreerde kinderboeken; 
• Categorie Geïllustreerde jeugdboeken; 
• Categorie Informatief. 

Eén van de bekroonde Zilveren Penselen kan het Gouden Penseel winnen. Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda (Uitgeverij Lannoo) en auteur Floortje Zwigtman won afgelopen jaar het Gouden Penseel.

Vlag en Wimpels

Een Vlag en Wimpel is een eervolle vermelding voor Nederlandstalige kinderboeken. De Griffel- en Penseeljury’s kunnen in alle categorieën twee Vlag en Wimpels toekennen. Dit jaar zijn er maar liefst negenentwintig Vlag en Wimpels toegekend, klik hier voor alle eervolle vermeldingen.

Volgend Artikel

Gouden Penseel voor Ludwig Volbeda

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img