Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Zolang er leven is van Hendrik Groen wint NS Publieksprijs 2018

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

“Zolang er leven is” van Hendrik Groen (Meulenhoff) heeft de NS Publieksprijs 2018 gewonnen en is daarmee het Boek van het Jaar 2018. De winnaar werd zojuist bekendgemaakt in De Wereld Draait Door.
Acteur Kees Hulst, hoofdrolspeler uit de tv-serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, nam de prijs in ontvangst. Het is de tweede keer dat een boek van Hendrik Groen de NS Publieksprijs wint, want in 2016 won hij met Pogingen iets van het leven te maken. De NS Publieksprijs is de grootste publieksprijs voor Nederlandse boeken en tevens de bekendste boekenprijs voor volwassenenliteratuur.

Acteur Kees Hulst nam de prijs in ontvangst namens Hendrik Groen (copyright Julie Hrudova)Zolang er leven is kreeg ruim 42% van de in totaal 97.365 uitgebrachte stemmen dit jaar (vorig jaar 96.000). Andere genomineerden waren Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder (Lebowski), De heilige Rita van Tommy Wieringa (De Bezige Bij), Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck (Prometheus), Nazomer van Esther Verhoef (Ambo | Anthos) en Stromboli van Saskia Noort (Lebowski). De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2017 tot 1 juli 2018). Dit jaar heeft Frank Krake, auteur van het boek De laatste getuige, campagne gevoerd om via de vrije keuze in aanmerking te komen voor de prijs. Zijn fanatieke strijd is niet onopgemerkt gebleven, hij haalde maar liefst 11% van de stemmen.

NS Publieksprijs

Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De winnaar van de NS Publieksprijs krijgt, naast de eretitel Boek van het Jaar 2018, een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de NS-Business Card OV Vrij 1ste klas. De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt uitgereikt sinds 1987. Sinds 2001 is NS sponsor van de prijs en is de naam NS Publieksprijs.

De Leesclub en miniboekjes in de trein

Dit jaar is voor het eerst een speciale NS Publieksprijs Leesclub geïnstalleerd bij de start van de stemperiode op het NS hoofdkantoor. Duizenden enthousiaste lezers hebben zich daarvoor opgegeven, daarvan zijn honderd uitverkoren lezers geselecteerd die uiteindelijk de Leesclub vormen. Als ambassadeurs van de NS Publieksprijs hebben zij zoveel mogelijk stemmen geprobeerd te werven. Daarnaast werden er, om zoveel mogelijk treinreizigers kennis te laten maken met de genomineerde titels, miniboekjes met fragmenten uit deze boeken uitgedeeld in de treinen van NS. Met de Leesclub en de miniboekjes zijn extra lezers geënthousiasmeerd om te gaan lezen en te stemmen.

Foto: Acteur Kees Hulst nam de prijs in ontvangst namens Hendrik Groen (copyright Julie Hrudova).

Volgend Artikel

Genomineerden NS Publieksprijs 2019 bekend

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img