Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Zomerlezen afgetrapt met Week van het Spannende Boek

Geschreven doorMarloes Derks

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

• Korting op 12 boeken met LINDA.
• Poëzie van Hugo Claus en Babs Gons
• Zomerlezen op Hebban.nl met speciale themaweken

In juni, juli en augustus is het weer tijd voor Zomerlezen. Zomerlezen is afgelopen zaterdag officieel gestart met De Week van het Spannende Boek en met de uitreiking van de vier belangrijkste thrillerprijzen (Hebban Thrillerprijs, Gouden Strop, Schaduwprijs en Zilveren Strop). Gedurende Zomerlezen zijn er themaweken op Hebban.nl met boekentips om de hele zomer lekker te lezen. Ook is er aandacht voor poëzie met het Zomergedicht van Hugo Claus en speciale nieuwe poëzie van Boekenweekdichter Babs Gons. Ook dit jaar krijgen lezers met LINDA. magazine korting op 12 zomerboeken.

Belangrijkste thrillerprijzen uitgereikt
Bernice Berkleef won met Bloedsteen de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar. Dat werd afgelopen zaterdag, 5 juni, bekendgemaakt in de Bibliotheek Utrecht. Floris Kleijne won met Klaverblad de Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut. De Zilveren Strop, een vakjuryprijs voor het beste Nederlandstalige spannende verhaal en dit jaar voor het eerst uitgereikt, ging naar Handbagage van Hugo Luijten. De Vlaamse Toni Coppers won met zijn boek Val de Hebban Thrillerprijs. De Hebban Thrillerprijs, die nu voor de tweede keer is uitgereikt, is de enige juryprijs met echte invloed van lezers. Een honderdkoppige lezersjury van ervaren thrillerlezers las de boeken op de longlist van 15 titels en bepaalden de shortlist. De professionele eindjury riep Val uiteindelijk uit tot winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2021. Het volledige juryrapport is hier te lezen.

Zomerlezen van start op Hebban
Met de start van De Week van het Spannende Boek op Hebban is de campagne Zomerlezen afgetrapt. Gedurende de zomermaanden organiseert Hebban verschillende themaweken om lezers te inspireren voor hun volgende zomerse leesmoment. De Spannende Week wordt gevolgd door De Oranje Week (21 t/m 27 juni), met uiteraard aandacht voor sportboeken in dé sportzomer, maar ook andere oranje thema’s worden niet geschuwd. De Lekker Lezen Weken worden van 5 t/m 25 juli gevierd met de mooiste feelgoodboeken, -series en (historische) romans. Begin augustus ligt de focus op diversiteit: dan is er tijdens De Regenboog Week aandacht voor boeken van belang voor en door de LGBTQ-community, in samenwerking met de Gaykrant. De wereld van lezers een stukje groener maken, dat is het doel van De Groene Week (23 t/m 29 augustus) vol culinaire, klimaat- en natuurboeken. Daarnaast wordt van 1 tot en met 10 september de lokale boekhandel in het zonnetje gezet tijdens de Boekhandel Tiendaagse op Hebban. Tijdens de hele zomer is er bovendien aandacht voor het overkoepelende thema ‘Ga op reis in een boek.’ Wekelijks worden op basis van een populair vakantieland de beste boekentips op Hebban gedeeld.

Poëzie tijdens Zomerlezen
Poëzie inspireert, ook komende zomer. Onder de bezoekers van bibliotheken en boekhandels worden daarom ansichtkaarten en linnen strandtassen met het gedicht ‘Zomer’ van de Vlaamse gigant Hugo Claus verspreidt. Hugo Claus (1929 – 2008) geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Vlaamse schrijvers. Zijn oeuvre omvat romans, verhalen, toneelstukken, filmscripts, maar vooral ook gedichten en werd bekroond met meer dan vijftig prijzen. Het gedicht ‘Zomer’ komt uit de bundel Ik schrijf je neer (2002). Het Zomergedicht van 2021 wordt geschreven door Babs Gons en verschijnt later deze zomer. Babs Gons is de koningin van spoken word in Nederland. Ze is dichter, schrijver, performer, theatermaker en columnist. Als Boekenweekdichter van 2021 schreef ze het gedicht ‘Polyglot’.

LINDA.
Met LINDA. kunnen boekliefhebbers ook deze zomer weer hun hart ophalen. Met de speciale Zomerlezen-pas op de cover van LINDA. magazine 204 krijgen lezers € 5 korting op een lijst van 12 toptitels voor deze zomer. Deze kortingsbon kunnen lezers verzilveren in de boekhandel.

Geschenk Jo Nesbø
Zoals eerder aangekondigd wordt het geschenk De jaloezieman van Jo Nesbø wordt niet meer tijdens Zomerlezen in juni weggegeven, maar in de eerste tien dagen van november. Hiertoe is besloten door de verplaatsing van de Boekenweek naar de zomer. Door De jaloezieman in november weg te geven, tijdens de cadeaucampagne #Geefmeermeteenboek, krijgen lezers die alvast een cadeau kopen voor de feestdagen, zelf ook een cadeau van de boekhandelaar.

Volgend Artikel

Boek meest populaire Sinterklaascadeau

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img