Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Over CPNB

Lezen verrijkt mens en maatschappij. Daarom verbindt Stichting CPNB mensen met boeken. Onze inspirerende campagnes en lezerscommunity Hebban brengen mensen in beweging naar boekhandel en bibliotheek.

Direct naar
365 dagen inspiratie

Er is een boek voor iedereen

Er is een boek voor iedereen

Van fictie tot non-fictie, voor jong en oud – er is een boek voor iedereen. Onze campagnes ademen leesplezier en helpen lezers aan een boek dat bij hen past. Bekende merken van de CPNB zijn de Boekenweek, Kinderboekenweek en Hebban.

Meedoen

Boekhandel, bibliotheek en uitgeverij

Aansluiten bij onze ijzersterke merken levert je meer bezoekers, meer lezers op. Als bibliotheek moet je lid zijn van de VOB; als boekhandel ben je KBb-lid of heb je 1.000 vrij verkrijgbare titels op voorraad; voor elke uitgeverij staat deelname open. Wil je meedoen aan onze campagnes? Neem contact op met CPNB Klantenservice.

Onderwijs bezorgen wij graag een schooljaar vol leesplezier! Kijk direct op onderwijs.cpnb.nl.

Partners en sponsors

Samenwerkingen

Leesbevordering en boekpromotie doen we niet alleen. Sterke partnerschappen met onderwijs, bedrijfsleven en non-profitorganisaties vergroten onze slagkracht. De CPNB maakt deel uit van de Leescoalitie en KVB Boekwerk en is partner van onder meer NS, NBD Biblion, CB en DPG Media.

Lees meer

Lezen is leven – beleven door de ogen van een ander, meeleven met een werkelijkheid die je niet kent.

Een boek kan zoveel doen
Eveline Aendekerk
“De CPNB is er voor álle Nederlandse boeken – ongeacht genre. Meer mensen enthousiast maken voor boeken lezen, dat is kort gezegd de allerbelangrijkste taak voor de CPNB. En juist mensen buiten de boekhandel en bibliotheek willen we inspireren om vaker te kopen, lenen en lezen.” Lees het interview    
Eveline Aendekerk
directeur-bestuurder
Job Jan Altena
“Zoveel boeken die iets met me gedaan hebben! Maar vooral The Rainbow Warrior valt aan van Rob Zadel. Als kind met dyslexie was lezen een grote opgave, maar dit boek zorgde ervoor dat ik toch met veel plezier bleef lezen.”
Job Jan Altena
hoofd Communicatie en mediastrategie
Lisanne Mom
“Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan Middernachtbibliotheek van Matt Haig denk, mijn favoriete boek. Een eerlijke en kwetsbare vertelling over de keuzes en twijfels in het leven, die raakt en inspireert.”
Lisanne Mom
persvoorlichter/pr-adviseur Volwassenen
Rozemarijn Visser
“Ik weet zeker dat Olivia Wilde altijd een nummer van Harry Styles noemt als muziektip. Daarom tip ik schaamteloos een boek van mijn vriend: Camping Cruel van Rik Peters, een geweldig eng jeugdboek voor 10+.”
Rozemarijn Visser
persvoorlichter/pr-adviseur Kind & Jeugd
Mark Hemels
“Een van mijn favorieten van de laatste jaren is het Boekenweekgeschenk van Lize Spit. In De eerlijke vinder trekt zij je mee in de tragische vriendschap tussen een eenzame puber en een jonge vluchteling. De ontknoping is als een stomp in je maag.”
Mark Hemels
communicatieadviseur en eindredacteur
Josephine Willems
“De scherpte en de gelaagdheid van het proza van Connie Palmen weten mij iedere keer weer te boeien. Zelden ben ik zo onder de indruk geweest van een debuut als van De wetten. Een favoriet!”
Josephine Willems
medewerker communicatie
Marion Boxum
“Met een paar zinnen een bizar horrorscenario schetsen, alsof het jezelf werkelijk kan gebeuren. Thomas Olde Heuvelt kan dit als geen ander. Zowel Hex als Orakel heb ik ademloos gelezen, heerlijk!”
Marion Boxum
hoofd Campagnes Volwassenen
Suzanne Kok
“Ik ben gek op Young Adult Fantasy. Ik kan compleet verdwijnen in de werelden van Leigh Bardugo en Sarah J. Maas. Ook de boeken van Rima Orie zijn een aanrader in dit genre.”
Suzanne Kok
hoofd Campagnes Kind & Jeugd
Sharon Verdam
“Een geweldige roman vind ik Alsof het voorbij is van Julian Barnes. Een boek met prachtige zinnen en thema’s die mij erg aanspreken, zoals tijd en herinnering.”
Sharon Verdam
manager Partnerships & Business Development
Manon Reuling
“Ik hou van boeken de me verrassen, die mij door stijl of inhoud in aanraking brengen met nieuwe werelden en nieuwe ideeën. Of dat nou literaire fictie of fantasy is – in dat laatste genre is N.K. Jemisin favoriet.”
Manon Reuling
marketeer Volwassenen
Kari Kremer
Kari Kremer
marketeer Volwassenen
Nadie Waardenburg
“Een van mijn favoriete boeken is In lichtjaren heeft niemand haast, geschreven door Marjolijn van Heemstra. Een besef van hoe groots ons leven soms voelt en hoe klein wij hierin daadwerkelijk zijn. Deze nuance ten opzichte van ruimte heeft mijn kijk op het hebben van zorgen doen veranderen.”
Nadie Waardenburg
online marketeer Kind & Jeugd
Julia Krasenberg
“Ik hou van immersieve boeken die meer bieden dan alleen een verhaal. Bijvoorbeeld House of Leaves van Mark Z. Danielewski, waarin je zo veel moet bladeren dat je verdwaalt, of S. van J.J. Abrams & Doug Dorst, waar items fysiek tussen de pagina’s zitten.”
Julia Krasenberg
campagnemarketeer Kind & Jeugd
Rikky Schrever
“Ik kocht dit jeugdboek vanwege het aantrekkelijke omslag, en het bleek een ongelooflijk goed verhaal te bevatten: Endymion Spring van Matthew Skelton zit vol spanning en avontuur, waarbij historische feiten slim verweven zijn met mysteries en magie.”
Rikky Schrever
coördinator onderwijs
Bauke Hondema
“Mijn favoriete boek is Hete kolen compleet. Als liefhebber van grillen en koken op een Kamado geniet ik van het lezen over de geschiedenis en technieken. Een boek voor de Bourgondiër vol met zalige recepten.”
Bauke Hondema
medewerker inkoop en productie
Annoesjka van Dijk
Annoesjka van Dijk
coördinator verkoop binnendienst
Nienke Feenstra
“Ik heb enorm genoten van Jij zegt het van Connie Palmen. In de eerste bladzijden sleurt ze je werkelijk het boek in en het verhaal verslapt geen seconde. Haar kennis en vertelkunst zijn onnavolgbaar.”
Nienke Feenstra
coördinator verkoop binnendienst
Joris de Bruin
“Ik hou van korte verhalen. De beste zijn als een achtbaanrit. W.F. Hermans’ bundel Paranoia bootst die ervaring letterlijk na. Voor je het weet sta je weer langs de kant: opgelucht, verbijsterd, lichtelijk misselijk.”
Joris de Bruin
analist
Inge Mathijssen
“Het is zo mooi als je een boek simpelweg niet kán neerleggen. Een voorbije zondag zat ik tot diep in de nacht lachend en huilend op de bank met De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker.”
Inge Mathijssen
evenementenproducent
Janneke Siebelink
“Mijn leestip is het hele oeuvre van Toon Tellegen. Alle gevoelens die ons mensen niet vreemd zijn, dicht de auteur aan dieren toe. Iedereen kan er een eigen betekenis in ontdekken.”
Janneke Siebelink
coördinator Jury’s & Comités (freelance)
Sander Verheijen
Yellowface van R.F. Kuang geeft je een verbluffend inkijkje in de Amerikaanse uitgeef- en schrijverswereld. De auteur legt het vernietigende vermogen van sociale media vast en geeft voorbeelden van verbijsterende mentaliteit van (te) commerciële uitgeverijen.”
Sander Verheijen
manager Lezerscommunity / hoofdredacteur Hebban
Debbie van der Zande
“Lees Vergeten reis, de magisch-realistische verhalenbundel van Silvina Ocampo. Abstract, vol metaforen, beeldend en absoluut prachtig. Het boek sleept je mee door Ocampo’s bijzondere binnenwereld.”
Debbie van der Zande
community manager Hebban (freelance)
Anouk van der Zee
“Sinds ik leerde lezen, leefde ik met boeken. Uit elke periode van mijn leven kan ik verhalen aanwijzen die me gevormd, verleid, geïnspireerd en geobsedeerd hebben. Er één kiezen? Dat is onmogelijk.”
Anouk van der Zee
redacteur Hebban
Suzette Eikelenboom
“Ik heb altijd al veel gelezen, maar toen ik De outsiders van S.E. Hinton op school las, werd ik pas écht leesverslaafde. Het is een wonderschoon boek over hoe iedereen anders is maar toch hetzelfde.”
Suzette Eikelenboom
redacteur Hebban
Martijn Lindeboom
“De sciencefiction-klassieker Duin van Frank Herbert is mijn favoriete boek aller tijden. De woestijnwereld en zijn culturen, mythologieën en personages worden volledig overtuigend neergezet. Briljant!”
Martijn Lindeboom
redacteur Hebban (freelance)
Roos Wolthers
In mijn mand is de beste dichtbundel die ik ooit las. Lieke Marsman schrijft hartverscheurend en vlijmscherp. De humor, hoop en enorme (maatschappelijke) betrokkenheid waar ze blijk van geeft zijn, in een bundel over haar terminale ziekte, overdonderend.”
Roos Wolthers
social media manager
Annick Benerink
“Er is geen schrijver waar ik zoveel boeken van heb verslonden als van Leon Uris, van Exodus tot Tai-Pan. En meer recent: Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Ik heb dan ook een voorliefde voor historische romans.”
Annick Benerink
business manager Hebban
Marianne de Bruijn
’t Hooge Nest van Roxane van Iperen vind ik een prachtig boek. Het indrukwekkende verhaal van een Joodse familie die andere Joden in hun huis laat onderduiken is een stuk geschiedenis dat verteld móést worden. Boeken met verhalen van generatie op generatie lees ik sowieso heel graag.”
Marianne de Bruijn
hoofd Bedrijfsvoering
Eva Hunfeld
“Een boek dat op mij heel veel indruk heeft gemaakt is Een klein leven van Hanya Yanagihara. Met een knoop in mijn maag zitten lezen, maar oh, wat een prachtig verhaal over de kracht van vriendschap!”
Eva Hundfeld
controller
Mignon Visser
“Dit verhaal over een welgesteld Amerikaans gezin, waarvan de zoon volledig ontspoort, is zo wervelend geschreven dat het je omver zal blazen. Lees: Wie storm zaait van T.C. Boyle. Een oorverdovende wake-up call uit de Amerikaanse droom.”
Mignon Visser
financieel administratief medewerker
Esther Scholten
“Mijn tip? In het huis van de dichter van Jan Brokken. Dit boek over de jonggestorven pianist Youri Egorov, die vanwege zijn homoseksualiteit uit Rusland naar Amsterdam vluchtte, slaat de lucht uit je lijf.”
Esther Scholten
fondsenwerving & projectmanagement (freelance)
Marlies Tan
“Mijn favoriete boek van dit moment is Het kleine meisje van meneer Linh van Philippe Claudel. Een prachtig klein verhaal over een groot en actueel thema. Je leest het in één adem uit.”
Marlies Tan
hr-manager (extern voor 0,2 fte)
Per 1 juli 2024.
Nathalie Dekker
directie-assistent/officemanager
Flora ten Hagen
“Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft is van kinds af aan al favoriet bij mijn broertje en mij. Ons doel is nu om dit boek in zoveel mogelijk talen te verzamelen.”
Flora ten Hagen
officemanager
6 van 34
img
img

Overlegorganen

Een zeskoppige raad van toezicht ondersteunt de directeur-bestuurder bij het halen van de organisatiedoelen. Drie leden vertegenwoordigen de drie convenantpartners KBb, VOB en GAU en drie leden brengen aanvullende expertise met zich mee. Naast het overleg van de rvt vindt elk kwartaal kennisuitwisseling plaats met klankbordgroepen van boekverkopers, uitgevers en bibliotheekmedewerkers.

RVT en klankbordgroepen

Vacatures

Bij Stichting CPNB werk je in het kloppend hart van het boekenvak. Ons marketing- en communicatiebureau opereert in het speelveld van boekhandels, bibliotheken en uitgeverijen, van onderwijs en media, partners en sponsors.

Boek en milieu

Duurzame boekpromotie

Het klimaat verandert en grondstoffen zijn schaars. Stichting CPNB streeft ernaar promotiematerialen te produceren op een zo duurzaam mogelijke manier. Zo willen wij een positieve verandering op gang brengen voor mens en milieu.

CPNB en duurzaamheid

De CPNB zet zich in om Nederlanders meer boeken te laten lezen, kopen en lenen

365 dagen boekpromotie

Jaarverslagen

In de jaaroverzichten lees je meer over de boekenmarkt, onze campagnes voor boekhandel, bibliotheek en uitgeverij en over de samenwerkingsverbanden ter bevordering van lezen en boekbezit.

Bekijk ook de jaarkalender

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img