Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Duurzame boekpromotie

  • Boek en milieu
  • Leestijd 2 minuten
Het klimaat verandert en grondstoffen zijn schaars. Stichting CPNB is overtuigd van de noodzaak om duurzaam te handelen. Daarom streven wij ernaar onze promotiematerialen zo duurzaam mogelijk te produceren. Zo wil de CPNB een positieve verandering op gang brengen voor mens en milieu.
Duurzaam bosbeheer

De belangrijkste grondstoffen van papier en karton zijn hout(vezels) en water. De papier- en kartonindustrie is koploper in verduurzaming en zoekt bovendien naar alternatieven voor de houtvezel. De drukkerijen die voor Stichting CPNB produceren gebruiken papier dat afkomstig is van speciaal aangelegde productiebossen. Mede door duurzaam bosbeheer neemt het Europese bosoppervlak toe. De productiebossen dragen daar een groot deel aan bij. Je kunt dus zeggen dat papier geen bomen kost. Het gebruik van hout uit deze productiebossen is voorzien van de FSC-certificering.

  • Duurzaam bosbeheer

De papier- en kartonindustrie is koploper in verduurzaming en zoekt naar alternatieven voor de houtvezel.

  • Duurzaam bosbeheer
Bewuste keuzes maken

In sommige gevallen gebruiken we gerecycled papier. Dat is duurzamer dan papier met verse vezels, want er zijn geen bossen nodig voor de productie. De productie van gerecycled papier kost minder energie en leidt tot minder uitstoot van schadelijke stoffen. Voor de vervaardiging van printproducten maken drukkerijen bovendien gebruik van ‘groene’ inkt, gemaakt van biogrondstoffen – afkomstig van planten en bomen. Dit draagt bij aan een lagere CO2-footprint dan drukinkt van fossiele en chemische grondstoffen.

Bij duurzame productie moeten we kijken naar de hele keten van ontwerp, druk, handling en transport. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een drukker in het buitenland tegen lagere kosten een duurzamer product levert, maar dat dit voordeel teniet wordt gedaan door het transport per vrachtauto naar Nederland. Duurzaamheid betekent daarom in de eerste plaats bewuste keuzes maken.

Duurzaamheid - drukkerij
Digitaal en CO2-neutraal

Voor leesbevordering en boekpromotie worden uiteraard ook digitale middelen ingezet. Dataverkeer via servers en routers en de koeling van deze apparatuur kosten doorgaans veel energie. Onze webhost is geregistreerd bij The Green Web Foundation. Dit betekent dat de datacenters waarvan zij gebruikmaken draaien op groene, hernieuwbare energie of CO2-neutraal zijn. Zo kiest Stichting CPNB ook online voor duurzaamheid.

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img